Loading...

Malamorte - Mass Cult Suicide

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-06-2021

Tracklist

01. The New Messiah
02. Apocalyptic Visions
03. Reverend
04. Slaves Of God
05. They Are Watching Us
06. The Temple
07. Mass Cult Suicide
08. Witch [bonus]

De laatste twee albums van Malamorte, Hell For All (2019) en God Needs Evil (2020) konden me prima bekoren. In hetzelfde tempo verscheen dit voorjaar het nieuwe album Mass Cult Suicide, waarvan ik op voorhand dus verwacht dat ik me daar ook weer mee zou vermaken. Deze keer gaat de duistere heavy metal over de beruchte sekteleider Jim Jones en zijn fanatieke religieuze volgelingen van de ‘Peoples Temple Cult’ en hun noodlottige Jonestown-commune in Guyana. Een thema dat zich natuurlijk goed leent voor donkere muziek.

Het vervelende van zulke snel op elkaar volgende albums, die onderling weinig onderscheidend zijn, is dat ik er niet veel bijzonders over kan vertellen dat ik niet ook al over de voorgangers gedaan heb. Het is heerlijke old school metal, die vooral vanwege het zeer aanwezige toetsenwerk een heerlijk sinister sfeertje laat horen. Ik mag dat enorm graag horen. Vooral die atmosfeer spreekt me enorm aan, en doet denken aan die typische vibe die zo veel Italiaanse doombands, compleet met occulte thematiek, ook kenmerkt.

Deze stijl is soms op het kazige af, zo moet ik bij bijvoorbeeld Apocalyptic Visions wel aan Ghost denken. Of dat nou helemaal de bedoeling is? Gelukkig revancheert de band zichzelf al snel met bijvoorbeeld het vlottere Slaves Of God, dat in geheel eigen Malamorte-stijl goed fout is. En samen met titelnummer Mass Cult Suicide mijn favorietje van het album is. Met zang tegen het valse aan, en ritmes die net niet helemaal lopen klinkt dit op en top vertrouwd. Ik weet het, dat klinkt alsof er niet veel van deugt, maar juist dat vind ik de charme van dit soort authentieke metal. Ik probeer tegenwoordig het woord oubollig te vermijden, maar juist dat is hier precies van toepassing.

Ik denk overigens dat Malamorte z'n release-tempo wel iets mag gaan aanpassen. Mass Cult Suicide bevat zonder de Mercyful Fate-achtige bonustrack Witch maar zeven tracks, en duurt 33 minuten. Ik vind het, zeker ook in vergelijking met voorgaande albums, maar karig. Desalniettemin heb ik weer enorm genoten van Malamorte, en hoop ik dat ze volgend jaar weer gewoon een nieuw album uitbrengen.

Alessandro Nunziati "Lord Vampyr" - Vocals, Guitars, Keyboards

Stefano Nuccetelli "SK" - Guitars, Bass, Programming