Loading...

Malefistum - Enemy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2020

Tracklist

01. Try to touch the Sun
02. Towards the Sun
03. This Memory
04. Left without a Cause
05. Time
06. The Answer
07. Fear of Tomorrow
08. The Seed in your Life
09. Adore Me
10. Atomic Bomb
11. I will know your Name
12. My Enemy

Malefistum is het project van Dawn Of Destiny-gitarist Jens Faber. Hier kan hij z'n gang gaan als componist en muzikant, zonder zich te beperken tot het epische power metal-juk van die band (al zal me gaandeweg blijken dat hij er toch maar moeilijk van los kan komen). In zangeres Melissa Bonny (Ad Infinitum, Rage Of Light) heeft hij een geschikte partner-in-crime gevonden om zijn composities te voorzien van sterke, bijpassende vocalen. Daarnaast maken ook nog enkele andere vocalisten (Eric Dow - Helsótt, Federica Lanna - Sleeping Romance, Detlef Scherner - Black Messiah) als gast hun opwachting. Enemy is de eerste kennismaking met dit project.

Na intro Try To Touch The Sun maakt Towards The Sun direct de muzikale bedoelingen van Malefistum duidelijk. Dat die raakvlakken heeft met de power metal van Faber's hoofdband zal niet verbazen, maar daar worden dan nog wel enkele andere invloeden aan toegevoegd. Vooral de grunts neigen naar melodeath, terwijl ik soms ook wel een beetje een pagan/folk-vibe gewaar wordt. Jens Faber is als componist overduidelijk bezig om muzikale bakens te verzetten, dat geeft de oorspronkelijke epische power metal wel degelijk iets extra's.

I Will Know Your Name en The Answer klinken met dank aan de inzet van de gastzangers relevant afwijkend, een verdieping van het geluid, en broodnodige afwisseling te midden van twaalf tracks waarin gillende power metal de boventoon voert. Time bewerkstelligt juist het tegenovergestelde: deze ingetogen track (ik ben er geen voorstander van) doet juist verlangen naar meer kracht en spreekwoordelijke ballen. Ook de ballade Fear Of Tomorrow - strategisch geplaatst midden in het album - is aan mij niet besteed. Niks mis met een vleugje emotie, maar voor mij doet deze het niet.

Epiek en bombast voeren hoe dan ook de boventoon: de duels zijn niet van de lucht, zowel van gitaar en toetsen, als ook vocale acrobatiek. Enerzijds is er dus de wisselwerking tussen de cleane zang van Melissa Bonny en de gespierde grunts, anderzijds lijken keyboards en gitaar regelmatig de strijd aan te gaan om de aandacht van de luisteraar. Die laatste is dan ook de winnaar, want wat Malefistum aan muziektechnische acrobatiek laat horen is niet misselijk. Dat daarbij de composities zelf niet altijd even spannend zijn nemen we daarbij maar voor lief. Toch weet ik zeker dat de liefhebber van technisch verantwoorde power metal hier uitstekend mee uit de voeten kan!

Jens Faber - gitaar, bas, toetsen, zang

Eric S. - drums

Melissa Bonny - zang