Loading...

Marche Funèbre - Einderlicht

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 15-12-2020

Tracklist

01. Scarred
02. The Eye of The End
03. When All Is Said
04. The Maelstrom Mute
05. Deformed
06. Einderlicht

Marche Funèbre is een doomband uit België die middels Einderlicht alweer toe is aan haar vierde langspeler. Het vijftal mengt doom/death met traditionele doom alsof het een lieve lust is. Het geluid wordt bij voorkeur sober gehouden en klinkt bij vlagen zeer dromerig. Extra veel nadruk is er gelegd in de teksten die ingaan op de donkere kanten van de menselijke psyche en de bekende herfstige melancholie laat voor wat het is.

Scarred is alvast een mooie binnenkomer vanwege de rustige opbouw en de sterke afwisseling tussen krachtige cleane zang en ruwe grunts. De cleane vocalen zijn voor de atmosfeer ook nog eens ver weg in de mix gedrukt waardoor de illusie ontstaat dat er te midden van het oog van een orkaan gezongen wordt. The Eye Of The End volgt middels stuwende deathmetal in de opening om later middels een bezwerende lead in wat rustiger vaarwater te komen.

Het is duidelijk dat Marche Funèbre geen eenzijdige band is waar alles op zijn allertraagst moet gaan. Waar ik aanvankelijk smachtte naar een iets smeriger gitaargeluid in de death metalstukken blijken de de overgangen tussen venijn en droefheid op deze wijze veel natuurlijker te verlopen. Toch is de band op zijn allersterkst in de stemmige stukken waar de traditionele doom welig tiert in het zorgvuldig opgebouwde geluid van overweldigende riffs en treurig gestemde leadgitaren.

Gelukkig is daar ruim voldoende van te beleven op Einderlicht. Het majestueuze When All Is Said bijvoorbeeld, of The Maelstrom Mute. Vooral in die laatste klinkt er wanhoop en frustratie op ingehouden wijze door dat enorm bijdraagt aan de teneergeslagen uitstraling van het album. Marche Funèbre houdt niet van repetitieve doompassages en houdt de luisteraar bij de les met de tempowisselingen en de variaties in de vocalen. Deformed beukt er voorzichtig op los met enkel in het middenstuk wat van die typische leads die de boel wat dromerig maken.

Het klapstuk van het album is de hekkensluiter en titelnummer Einderlicht. Fraaie riffs en harmonieën die elkaar gemakkelijk opvolgen ondersteunen de Nederlandstalige vocalen die soms onvast en welhaast onzeker klinken, en soms ook rotsvast en nijdig. De algehele aankleding neigt soms lichtjes naar black metal en dat past de band beter dan de wat gematigde deathmetal die we elders op het album aantreffen. Al met al is dit een waardevolle toevoeging aan de kronieken van Marche Funèbre geworden. Sfeervol, stemmig, groots, afwisselend en dynamisch.

Dennis Lefebvre - Drums

Peter Egberghs - Guitars, Vocals

Kurt Blommé - Guitars

Arne Vandenhoeck - Vocals

Boris Iolis - Bass, Vocals