Loading...

Massimo Canfora - Create Your Own Show

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-02-2019

Tracklist

01. Create your own show
02. Crysis
03. Transmission
04. Fake papyrus
05. Sun in the box
06. Blue snow on the beach
07. Valiant & valiant
08. CR7
09. Screamers part 1
10. Screamers part 2
11. Zubrowka Republic
12. No right
13. Pay the ticket

In de jaren '80 en '90 vonden de instrumentale metal-albums van top-gitaristen als Steve Vai, Joe Satriani, Marty Friedman, Jason Becker, Tony MacAlpine, Vinnie Moore en ga zo nog maar even door, gretig aftrek. Die tijden worden in gedachten terug gehaald door de Italiaanse gitarist Massimo Canfora - voorheen ook gitarist van de Italiaanse power metalband The Prowlers; tegenwoordig heeft hij een eigen band om zich heen verzameld om zijn muziek ook live te kunnen promoten, McVision Thursday.

Ik was en ben verder niet bekend met de man en zijn muziek, ook online speurwerk levert niet veel info op; ik ga er gemakshalve dan ook maar van uit dat Create Your Own Show zijn eerste solo-album is. Begeleidende info kan soms handig zijn, evenals vindbaarheid online (zo goed is mijn Italiaans niet).

De muziek spreekt echter voor zich, en sluit geheel aan op de stijl van de muzikanten zoals hierboven genoemd. Grotendeels instrumentale, melodieuze rock / metal, met nummers geheel in dienst van het gitaarspel. Geen overdreven geshred gelukkig, maar wel gedegen composities met kop en staart. Daarbij is de klassieke metal-stijl leidend, al wordt er ook gesnuffeld aan andere genres (blues, rock, wereldmuziek).

De twaalf tracks - de eerste titel is niet meer dan een korte introductie - beslaan volledige nummers; geen intermezzo's of andere overbodige poespas, waardoor de vaart er in blijft en het album lekker weg luistert. Vanwege het virtuoze gitaarspel is de muziek zeker onderhoudend, je blijft luisteren, en daarmee wordt zang ook niet gemist. Daar waar die wel wordt ingezet, zoals in het poppy No Right, voegt deze echter wel wat toe, zeker qua toegankelijkheid. Het is logisch dat deze track is uitverkoren tot single en video.

Canfora vindt geen enkel wiel opnieuw uit, en blijft zeer trouw aan het klassieke instrumentale genre. De band laat geen steekjes vallen; de nummers zitten voorspelbaar maar wel logisch in elkaar. De liefhebber van jaren '80 gitaar-georiënteerde hardrock / metal zal zeker wat van zijn of haar gading kunnen vinden met Create Your Own Show.

Massimo Canfora - guitars

Jade Singer - vocals

Sandra Vitello - keyboards

Marco Fiormonti - bass

Andrea Nicole - drums