Loading...

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas Alive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-02-2017

Tracklist

01. Funeral Fog
02. Freezing Moon
03. Cursed In Eternity
04. Pagan Fears
05. Life Eternal
06. From the Dark Past
07. Buried by Time and Dust
08. De Mysteriis Dom Sathanas

De Noorse black metal-iconen Mayhem vieren de release van hun o zo belangrijke debuutalbum De Mysteriis Dom Sathanas uit 1994. Dit doen ze door middel van een uitgebreide wereldtour, waarbij ze elke avond dit album integraal vertolken. Dit project loopt al een tijdje, dus er is al genoeg gelegenheid geweest om zo'n avond vast te leggen. Zo trad de band op 18 december 2015 op in Norrköping, Zweden; dit was de allereerste keer dat de band het beroemde album in z'n geheel live speelde. Dit concert is dan ook uitgezocht om zowel op CD en vinyl, als ook op DVD (en digitaal) uit te brengen. Weliswaar een jaar later, maar toch. Bijzonder daarbij vind ik wel dat het een geheel eigen beheer release is.

Natuurlijk is Mayhem heden ten dage al lang niet meer wat de band in 1994 was. Toen nog sessiezanger Attila Csihar en drummer Hellhammer (Jan Axel Blomberg) zijn de enige twee die op zowel het oorspronkelijke debuut als op deze live-weergave ervan aanwezig zijn. Bassist Necrobutcher (Jørn Stubberud) was weliswaar mede-oprichter van de band, maar was er ten tijde van het debuutalbum net even niet bij (iets met te veel media- en politie-aandacht in die tijd). De gitaartandem zoals die momenteel deel uitmaakt van Mayhem doet dat pas een paar jaar.

Wat me vooral opvalt tijdens het bekijken en beluisteren van De Mysteriis Dom Sathanas Alive is, hoe relevant deze muziek nog altijd is. Je zou met terugwerkende kracht kunnen stellen dat Mayhem z'n tijd aardig vooruit was eind jaren '80 / begin jaren '90. Daarnaast hoor en zie je gewoon muzikanten in topvorm, vooral het drumwerk maakt bij vlagen best indruk op me. Natuurlijk is het geheel zeer sferisch uitgevoerd, en ook in beeld gebracht. Vooral het overwegende gebruik van de kleur blauw houdt de boel lekker duister, maar toch nog net zichtbaar. Ik vind dat persoonlijk wel mooi. De aankleding is met altaartjes, schedels en dergelijke, en daarnaast doeken met kerken op de achtergrond, best klassiek gehouden. Het komt de sfeer in elk geval ten goede wat mij betreft.

Het zal wel vloeken in de kerk zijn (hahaha) maar stiekem is deze uitvoering van De Mysteriis Dom Sathanas superieur aan het origineel. Ok, de sfeer van dat debuut kan hier uiteraard niet geëvenaard worden, sowieso niet met alles wat er indertijd omheen gebeurde. Maar deze live-uitvoering is gewoon strak, zelfs de basgitaar is goed te horen, en het gitaarwerk is lang zo schel niet als op de studio-versie van toen. En dan nog die vocalen, tsja, Csihar klonk indertijd al maniakaal en onverstaanbaar, die doet er volgens mij zelfs nog een schepje boven op. Luister maar eens naar zijn huidige interpretatie van het afsluitende titelnummer: je zou hem zo afvoeren en opsluiten. Wat een frontman! Dit is gewoon een ijzersterke live-registratie van een authentieke band, daar zouden veel collega's nog een voorbeeld aan kunnen nemen!

Necrobutcher - Bass

Hellhammer - Drums

Attila Csihar - Vocals

Teloch - Guitars

Ghul - Guitars