Loading...

Melechesh - As Jerusalem Burns... Al'Intisar

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2018

Tracklist

01. Intro
02. Sultan of Mischief
03. Assyrian Spirit
04. Planetary Rites
05. Hymn To Gibil
06. The Sourcerers of Melechesh
07. Dance of the Black Genii
08. Baphomet's Lust
09. Devil Night
10. As Jerusalem Burns... Al'intisar
11. Planetary Rites
12. Assyrian Spirit
13. Sultan of Mischief
14. The Sorcerers of Melechesh
15. Baphomet's Lust
16. The Siege of Lachish
17. Malek Al Nar

Melechesh is opgericht in Jerusalem, Israël in 1995 door twee ambitieuze jonge muzikanten die zich wilden onderscheiden door middel van hun kijk op metal. De snarengeselaars Nadim Khoury en Murat Cenan vormen vanaf dag één tot vandaag de onuitroeibare basis van de band. Beïnvloed door zowel de Europese extreme metal scene (Scandinavische black metal, maar ook een folkloristisch-gerichte act als Bathory) als hun eigen lokale roots ontstond een eigen geluid.

Al in 1996 kwam de band met debuutalbum As Jerusalem Burns... Al'Intisar op de proppen. Het laat het nog wat primitieve, ongepolijste begin horen waar het voor Melechesh ooit mee begon. Vrij intense, opzwepende, rauwe black metal (Sultan of Mischief, Baphomet's Lust, Hymn To Gibil) met nog maar hele subtiele vleugjes van Midden-Oosterse invloeden. Die zouden pas later in de loopbaan van de band een veel grotere rol gaan spelen.

Deze keuze van muziek werd de heren muzikanten in de thuisregio niet in dank afgenomen, Melechesh opereert dan ook al vrij snel vanaf het begin vanuit diverse buitenlanden, waarbij ook Nederland vaak als uitvalsbasis gebruikt wordt. Hier kan de band zich volledig ontplooien. Een belangrijke bron van invloeden wordt gevormd door de multiculturele achtergrond van bandleider Murat Cenan, die is ontsproten uit een Assyrische moeder en Armeens-Turkse vader. Naast de oorspronkelijke geografische afkomst (Israël) speelt die achtergrond dan ook een rol.

As Jerusalem Burns... Al'Intisar is nu door Vic Records opnieuw uitgebracht; volledig geremasterd, voorzien van een aangepaste cover (nu in kleur) en aangevuld met de vijf nummers van de eerste demo As Jerusalem Burns... (1995) en de twee tracks van single The Siege of Lachish uit 1996. Volledig goedgekeurd door de band zelf bevat deze heruitgave ook een uitgebreid verhaal van Murat, die zich bij voorkeur laat benoemen als Ashmedi.

Pas met latere albums als The Epigenesis (2010) en Enki (2015) zou de samensmelting van extreme metal en Midden-Oosterse folklore volledig tot wasdom komen. Toch zijn de eerste tekenen daarvoor hier toch al wel degelijk aanwezig. Let maar eens op de ritmische percussie van het uitgesponnen Assyrian Spirit, of neem juist het korte, instrumentale Dance of the Black Genii met z'n Oosterse toonladders. Ook het afsluitende titelnummer As Jerusalem Burns... Al'intisar laat een veelheid aan invloeden horen.

Het is natuurlijk interessant om te horen waar Melechesh in muzikaal opzicht vandaan komt, maar dit debuutalbum is al lang niet meer representatief voor de latere Melechesh. Als instapmoment raad ik dan ook latere (genoemde) albums aan.

Murat Cenan "Melechesh Ashmedi" - gitaar, bas, zang, toetsen

Nadim Khoury "Moloch" - bas, gitaar, zang

Saro Orfali "Lord Curse" - drums