Loading...

Messa - Close

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-05-2022

Tracklist

01. Suspended
02. Dark Horse
03. Orphalese
04. Rubedo
05. Hollow
06. Pilgrim
07. 0=2
08. If You Want Her To Be Taken
09. Leffotrak
10. Serving Him

Messa is een Italiaans kwartet dat sinds 2014 aan de weg timmert met hun obscure doom rock / metal, en daar een behoorlijk eigen invulling aan geeft. De band beschikt over een zangeres, maar laat zich desondanks niet zonder meer rangschikken onder de heersende occulte-retro-band-met-zangeres trend. Messa maakt namelijk echte Italiaanse doom, zo veel maakte het debuutalbum Belfry (klokkentoren) in 2016 wel duidelijk. Deze kennismaking smaakte me indertijd naar meer, Feast For Water (2018) kon dan ook opnieuw op mijn warme belangstelling rekenen.

Vier jaar daarna lijkt Messa zo langzamerhand hun cult-status wel te kunnen ontstijgen met hun derde album Close. Een half jaar geleden al, kwam de band met single Pilgrim, begeleid door een hypnotiserende muziekvideo. Het blijkt een belangrijke compositie voor Messa, niet alleen omdat het de eerste was die ze voor het album schreven, maar ook omdat het de Midden-Oosterse / Mediterrane sfeer goed weergeeft die ze met Close willen proberen over te brengen.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor een dans genaamd Nakh - zoals die ook op de albumcover te zien is. Nakh is een rituele dans die wordt uitgevoerd door vrouwen langs de Algerijns- / Tunesische grens. Het kenmerkt het zwaaien van het hoofd van de danser en het geselen van het haar. De overeenkomst die deze dans heeft met headbangen lijkt evident. De video voor Pilgrim is gecentreerd op de overeenkomsten die deze twee schijnbaar ver van elkaar verwijderde werelden gemeen hebben. De vereniging die Messa hier in gedachten heeft is mogelijk onverwacht, maar behoorlijk spontaan tot stand gekomen.

Het verstilde Fender Rhodes piano-intro van opener Suspended gaat verder waar Messa was gebleven op hun vorige album Feast For Water, waarna het nummer zowel speelse jazzgitaar als verpletterende riffs laat horen. Het maakt direct duidelijk hoe breed Messa muzikaal georiënteerd is. Zwaargewichten als 0=2 en If You Want Her to Be Taken zijn voorbeelden van moderne doom-rockers die vakkundig zijn geüpgraded. Deze gaan hand in hand met het al aangehaalde Pilgrim en bijvoorbeeld ook Orphalese, die zijn verweven met Mediterrane geluids-tapijten, waarbij de klanken van de oud en andere Oosterse akkoord-fraseringen Messa's veelzijdigheid tentoon spreidt. Daar tussendoor zijn bijvoorbeeld Dark Horse en Rubedo (met vette gitaarsolo) bijna 'normale' rocktracks, standaard van opbouw, bij vlagen pakkend, maar elk voor zich wel zeer atmosferisch.

Messa's nieuwe album Close trekt de luisteraar verder in betoverende texturen en meeslepende dynamiek, geleid door Sara's geweldige vocale partijen. Die zang, een meeslepende luister-ervaring en een sterke atmosfeer komen samen in een kristalheldere modus waar inventiviteit, compositorisch en muzikaal vernuft hand in hand gaan met die goede, ouderwetse riff-aanbidding. Close overstijgt de duistere sferen van hun voorgaande albums, en verweeft veelsoortige invloeden in een eigen geluid dat je als luisteraar geboeid achterlaat. Eigenzinnig, genre-overstijgend.

Sara Bianchin - Vocals, Percussion

Marco Zanin - Bass Guitars, Acoustic Guitar, Vocals, Synths, Dulcimer

Alberto Piccolo - Guitars, Oud, Mandolin, Vocals, Moog Bass, Rhodes Piano, Synths, Percussion

Rocco Toaldo - Drums, Percussion, Vocals