Loading...

Midnight Coven - Bewitched

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-09-2019

Tracklist

01. Sinister
02. Blood On The Wall
03. Midnight Summoning
04. Corporate Slave
05. Welcome To The Horror Show
06. Conditioned Nation

Midnight Coven is een eenmansproject met de muzikale visie van Aaron Baker uit Nova Scotia, Canada. Op zijn facebook- en bandcamp-pagina's beschrijft Baker de muziek als een rock / metal / multi-genre. Wat je uiteindelijk ook besluit te beschrijven, het is absoluut interessant. Ja, ik bedoel dat als positief. Want hoewel het in enkele van de gebruikelijke valkuilen van de eenmansband valt - geprogrammeerde drums, matige productie (luister maar eens naar Midnight Summoning) - blijft er onder de streep genoeg over om voldoening uit te halen. Baker is met Midnight Coven enorm productief geweest; Bewitched is de tiende(!) release die in tien jaar tijd is uitgebracht, en al het tweede album dit jaar. Evengoed was dit album pas mijn eerste kennismaking met Baker en zijn Midnight Coven, dus laten we meteen beginnen.

Bewitched bevat zes nummers en klokken bij elkaar zo'n 48 minuten. De wat langere tracks nemen tijd voor opbouw en laten een lekkere weirde atmosfeer horen. Een beetje donker, bij vlagen spacy (zoals in opener Sinister - een goed gekozen titel) maar vooral retro en psychedelisch. Blood On The Wall is daarna wat compacter, en leunt zwaar op een Sabbathiaanse sfeer, maar nooit met de exclusiviteit van het verliezen van zijn eigen identiteit. Ik moet zeggen dat ik niet de grootste fan ben van de met effect beladen zang, die hier echter wel zeer passend is.

De openingsriff van Midnight Summoning is opnieuw lekker evil, en doet denken aan de occulte en psychedelische rock van de jaren '60 en '70. Corporate Slave is een wat vlottere track, en klinkt nog het meest als proto-metal; een beetje Ghost-achtig, maar dan zonder de pakkendheid. Het is het kortste en voor mij ook minst interessante nummer van de plaat. Het heeft ook een wat vreemde vervorming in het gitaargeluid. Welcome To The Horror Show is waarschijnlijk het meest vreemde nummer van het album, en probeert de titel helemaal waar te maken. Dat lukt niet helemaal wat mij betreft, omdat het te veel in eenzelfde cirkeltje blijft rond draaien. Het nummer lijkt daardoor te lang et duren, en de effecten naar het einde toe vind ik te mager om het echt spannend te maken.

Ook Conditioned Nation lijkt weer wat weifelend te beginnen, maar blijkt uiteindelijk toch de atmosferische uitsmijter waar ik op hoopte. Opvallend vind ik dat hier de zang wat nadrukkelijk in de mix staat, en ook wat minder effecten bevat. Die combinatie is al een verbetering, hoewel nu wel goed te horen is hoe beperkt Baker als zanger is. Misschien daar toch maar eens iemand anders voor inhuren? Zodra in de tweede helft van het nummer de toetsen worden ingezet is het weer helemaal raak qua retro sfeerzetting.

Hoewel een beetje simplistisch allemaal weet Midnight Coven me qua mystiek sfeertje wel te grijpen. Ik denk dat psychedelische rock wel de meest adequate benaming is voor de muziek die hier ten gehore wordt gebracht. Ik heb voor de gelegenheid ook wat ander materiaal van Midnight Coven beluisterd, en ervaar weinig onderlinge afwisseling. De aanbidding van de jaren '60 en '70 ligt er dik bovenop, en wordt nauwkeurig uitgevoerd. Hou je daar echter van, dan zie je met Bewitched ook gebakken!

Aaron Baker - Guitars, Bass, Keyboards, Vocals, Drum-programming