Loading...

Mind:Soul - The Show That It Has Been - Alive in 2014

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-12-2015

Tracklist

01. Intro + Breakpoint Hour
02. Novae
03. Pillow Talk
04. Drown Together
05. Caught (In The Pressure Cooker)
06. Sequence #2
07. I Tried To Help
08. Over
09. Forever
10. Mind Reset
11. One Night Alone

We lopen bij WingsOfDeath niet voor het eerst weer eens deftig achter de feiten aan. De Nederlandse progmetalband Mind:Soul is hier weliswaar regelmatig aan bod gekomen de laatste paar jaar, maar al in september had de band een nieuw wapenfeit paraat: The Show That It Has Been - Alive in 2014. Nou hadden de voorbereidingen en het tot stand komen van deze release ook wel de nodige voeten in de aarde, uiteindelijk is ie er toch gekomen.

Vorig jaar vond in de IJsbreker in Leusden het Sounds of Fall festival plaats, waar onder anderen dus Mind:Soul speelde. Dit optreden is in beeld en geluid vastgelegd, waarvan de bandleden achteraf vonden dat deze opnames vereeuwigd moesten blijven, en gedeeld met het publiek; gratis nog wel. Het is als digitaal album verkrijgbaar, en daarnaast simpelweg via youtube te bekijken; dat is pas publieksvriendelijk! Tijdens dit festival speelde de band het album The Way It Should Be integraal; de live-opnamen zijn geproduceerd en gemixt door de band zelf, en gemasterd door Tom van Hogen (Hillsphere).

Tja, over de muziek zelf verwijs ik dus graag naar de review van het oorspronkelijke album, collega Edwin wist daar wel raad mee; wie ben ik om daar nog iets over te willen op- of aanmerken. Aangezien het hier een integrale uitvoering betreft valt op de muziek dus gewoon niks aan te merken, die is uitstekend verzorgd, door musici die weten waar ze mee bezig zijn. Ik vind zelf de wisselwerking tussen de cleane zang en grunt (voorbeeld: Caught) binnen deze progmetal een verademing. Daarnaast vind ik het sowieso ook wel prettig dat er de nodige heavy stukken in de diverse nummers verweven zitten (I Tried To Help).

Voor zo'n relatief kleine zaal (max. capaciteit 250 personen) vind ik de show er goed uit zien. Het geluid bevalt mij prima, en ook de lichtshow ziet er behoorlijk 'profi' uit. Het is duidelijk dat van de de diverse partijen - band(s) en accommodatie, maar ook personeel/medewerkers/vrijwilligers daarbuiten - alle mogelijke moeite is gedaan om dit optreden, en waarschijnlijk het hele festival, zo gedenkwaardig mogelijk te laten verlopen.

Er is opgenomen vanuit verschillende hoeken, waardoor soms ook twee verschillende beelden naast elkaar te zien zijn, mooi gedaan. Ook krijgen we op deze manier de nodige close-ups van de diverse muzikanten te zien, waarbij de aandacht goed verdeeld wordt. Tijdens ingetogen momenten, veelal intro's, wordt overgeschakeld op stemmig zwartwit, dat de sfeer wel ten goede komt wat mij betreft. Natuurlijk is er veel aandacht voor de expressieve frontman Tom de Wit, die zich op het podium ontpopt tot een actieve persoonlijkheid: passende gelaatsuitdrukkingen, meebangen, het publiek toespreken/opjutten, en zelf ook nog mee airguitaren en -drummen. En ook niet onbelangrijk: ik vind zijn cleane zang live overtuigend overkomen! Ok, misschien met uitzondering van de ballad Drown Together dan misschien. Maar dat vind ik sowieso een zeiknummer, sorry.

Voor een kleinschalige productie (als ik het zo mag noemen?) ziet het er allemaal goed en verzorgd uit. Ik denk dat niet alleen pure prog-liefhebbers, maar ook de algemenere, maar wel avontuurlijk ingestelde, metal-liefhebber hier genoeg van zijn of haar gading kan vinden. Ik vind het een verademing om op deze manier een concert te bekijken, in plaats van die high-tech flitsende (letterlijk!) producties die blijkbaar zo 'in' zijn. Een pluim voor zowel band- als labelbaas - o wacht, dat is natuurlijk dezelfde!

Joey Klerkx - Bass, Vocals

Stefan van Leeuwenstijn - Guitars

Müşfik Can Müftüoğlu - Guitars

Inca César - Drums

Tom de Wit - Vocals

  • Niks teveel gezegd

    Door Marc Brouwer op 04-12-2015 21:44:51