Loading...

Mirror - The Day Bastard Leaders Die

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2022

Tracklist

01. Infernal Deceiver
02. Souls of Megiddo
03. Savage Tales
04. All Streets Are Evil
05. Fire and Hell
06. Stand Fight Victory
07. Sleepy Eyes of Death
08. Demon Candles
09. The Day Bastard Leaders Die

Leuk, een keer een band uit Cyprus: Mirror! Deze mij tot voor kort volledig onbekende band bestaat sinds 2015 en debuteerde in dat jaar met een zelfgetiteld album. In 2017 ging de bezetting grotendeels op de schop, waarna in 2019 Pyramid of Terror verscheen. Ik maak pas nu kennis met Mirror, middels hun derde langspeler The Day Bastard Leaders Die.

Het Cypriotische vijftal zet de luisteraar bijna letterlijk in een tijdmachine, en musiceert volledig in de geest van de NWOBHM en jaren '70 proto-metal. In de voetsporen van de heilige geluiden uit de begintijden van de heavy metal, heeft Mirror zich gestort op negen nummers die de band een stuk beter voor het voetlicht zullen brengen vergeleken met voorgaand werk. De metal is meer uitgebalanceerd, en de composities blijven lekker hangen.

Enerzijds zet de band in op vlotte NWOBHM (opener Infernal Deceiver, All Streets Are Evil, Fire And Hell, en deels Sleepy Eyes Of Death) maar aan de andere kant verkent Mirror ook de langzamere, meer epische en dreigende, naar doom neigende kant van de vroege heavy metal, getuige Stand Fight Victory en het afsluitende titelnummer The Day Bastard Leaders Die. Al dan niet toevallig blijken dat mijn twee favoriete tracks van het album :-)

Daar tussen door horen we ook nog het gebruikelijke standaard-werk als in Souls Of Megiddo, of een nummer waarin lekker veel gebeurt zoals Savage Tales. De tempo- en sfeerwisselingen doen het hier erg goed wat mij betreft, ook deze mag ik dus erg graag horen. Een echte blikvanger - een rode draad zo men wil - is zanger Jimmy Mavrommatis, die bij tijd en wijle klinkt als King Diamond in z'n beste jaren. Van ijl gegil tot dreigend gegrom, hij beheerst het hele arsenaal.

Zoals wel vaker weet Cruz Del Sur me te verrassen met een alleraardigst underground-pareltje. Nee, dit is zeker niet super-origineel of hoogstaand, maar The Day Bastard Leaders Die luistert wel verdomd lekker weg, en dat is ook echt heel veel waard!

Tasos Danazoglou - Bass

Jimmy Mavrommatis - Vocals

Daniel Georgiou - Drums

Nikolas "Sprits" Moutafis - Guitars

Constantinos C. Blynd - Guitars