Loading...

Mist - Inan

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-05-2015

Tracklist

01. Inan
02. Frozen Velvet
03. Under The Night Sky
04. Phobia

De Sloveense doomband Mist kreeg ik eind 2013 in het vizier middels hun toen actuele tweetrack demo. De vrij eenvoudige, maar toch sprekende muziek sprak me direct aan. Bijzonder was bovendien dat de band uit een vijftal dames bleek te bestaan, en op dat moment nog maar een goed jaar bij elkaar was. Inmiddels is de band opgepikt door het Nederlandse Soulseller, dat als eerste de demo opnieuw uitbracht (november 2014). Nu, mei 2015, is het tijd voor de opvolger, opnieuw een EP, met de titel Inan.

In de bezetting is inmiddels een ding veranderd: Mist bestaat niet langer uit vijf dames, meneer Tanšek is nu een der gitaristen. Voor het geluid maakt dat overigens niet uit natuurlijk, daaraan is in de basis niks veranderd. Mist speelt nog altijd traditionele, sfeervolle occulte doom metal in het straatje van Black Sabbath, Pentagram en Candlemass.

Op Inan treffen we drie nieuwe nummers aan, en een heropname van Phobia, dat ook al op de eerste demo stond. Juist daaraan is te horen dat de band wel een sprongetje voorwaarts heeft gemaakt, en net wat strakker klinkt. Ook de betere productie speelt daarin natuurlijk wel een beetje mee. Niet dat die nu opeens zo top-notch is, maar de eerdere demo was toch wel een stuk soberder van opzet. Wat natuurlijk ook wel weer z'n charmes heeft.

Titelnummer Inan is het eerste nummer dat we te horen krijgen, en zet meteen vol in op de prima zangstem van boegbeeld Nina Spruk, die met haar krachtige cleane vocalen een voorname rol heeft binnen het totaalgeluid. Wat volgt is een lekkere uptempo riff, een vlot nummer. En zeker voor de klassieke doomklanken die de band ons voorschotelt veel te kort. Deze opener blijft in elk geval wel lekker hangen, en gezien het opzwepende karakter een goed gekozen opener.

Frozen Velvet is hierna een stuk slomer, meer 'echt' doomy, waarbij het in eerste de dubbele zang is die me in positieve zin opvalt. Uiteindelijk blijkt dit een erg sfeervol nummer dat me prima bevalt! Misschien wel mijn favoriet van deze EP, ondanks dat het in puur muzikaal opzicht wel erg nadrukkelijk aan oude Candlemass doet denken. Evengoed levert dat een verslavende riff op.

Under The Night Sky borduurt voort op het Candlemass/Pentagram geluid (van beide bands sieren ook regelmatig covers de setlist), herkenbaarheid is troef. Helaas misschien daarmee ook wel een beetje voorspelbaarheid in de ritmes, en in de riffs. Maar dat wordt wel behoorlijk goed gemaakt door de eigen vocale invulling en de aangename licht-occulte sfeer. Zo stelt Mist mij op hun tweede EP Inan (opnieuw) niet teleur; en wordt het zo langzamerhand wel tijd voor een langspeler.

Nina Spruk - zang

Ema Babošek - gitaar, zang

Blaž Tanšek - gitaar

Neža Pečan - bas

Mihaela Žitko - drums