Loading...

Moanaa - Embers

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2021

Tracklist

01. Nothing
02. Lie
03. Triad
04. Inflexion
05. Expire
06. Embers

Moanaa uit Polen is nauwelijks nog een nieuwe band te noemen, met inmiddels drie langspelers en twee EP's in de bagage, en al opgericht in 2008. Toch lijkt de band in het internationale speelveld nog een relatief onbeschreven blad. Ook ik maak nu pas kennis met Moanaa middels hun derde album Embers, dat in maart van dit jaar verscheen.

In muzikaal opzicht wordt de band getagd als post-metal, en daar kun je natuurlijk de nodige kanten mee op. Dat is precies wat Moanaa ook doet: hun muziek is enorm dynamisch, en gaat bij vlagen weliswaar niet alle, maar inderdaad wel heel veel kanten op. Er lijkt namelijk niet een enkel post-genre waar Moanaa zich mee bezig houdt. Gedurende albumopener Nothing heb ik het idee dat er wordt begonnen met sludge (post-hardcore) terwijl even verderop een fikse zwartgeblakerde blast wordt ingezet. Natuurlijk, dat wordt prima versmolten tot een logisch klinkend geheel, en laat bij een eerste indruk de veelzijdigheid van deze band horen.

Die wordt bevestigd met Lie, dat begint met een sterke atmosferische insteek, een beetje zo'n onderhuids geborrel. Ik denk dat dat komt doordat het net iets te ingetogen is, dus zit je vanzelf te wachten op de uitbarsting die komen gaat. Natuurlijk komt die dan ook, al hoop ik op dat moment dat het geen trucje wordt om in elk nummer op deze manier een blast-partij in te zetten. Gelukkig overtuigt het langste nummer van dit album sowieso. Triad begint weer heerlijk rustig en kabbelend, tijd voor ontspanning. De tokkelende gitaarlijntjes werken bijna hypnotiserend, terwijl de basis daaronder een stuk donker-dromerig klinkt. Wachtend op een uitbarsting ... maar hoe en wanneer?

Naast het instrumentaaltje Expire krijgen we met Inflexion en afsluiter Embers nog twee nummers voorgeschoteld die wat nadrukkelijker richting atmosferische post-black gaan. Vooral tijdens die laatste wordt wat afgekrijst, deze heeft een wel heel dreigende atmosfeer meegekregen. Hoe dan ook zorgt dat er wel voor dat Embers - het album - aangenaam afwisselend voor de dag komt. Moanaa heeft het in zich om de concurrentie / samenwerking met gelijkgestemden aan te gaan. Hun muziek is spannend, dynamisch, en zit technisch goed in elkaar. Elke compositie heeft op wat voor manier dan ook een boeiend element in zich. Fijne kennismaking!

Łukasz 'cHooDy' Kursa - Guitars

K-vass - Vocals

Łukasz Tomiczek - Bass

Kamil Gębala - Drums

Maciej Kosarz - Guitars