Loading...

Monarch! - Never Forever

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2017

Tracklist

01. Of Night, With Knives
02. Song To The Void
03. Cadaverine
04. Diamant Noir (Black Diamond, Kiss cover)
05. Lilith

De naam Monarch! uit Frankrijk kom ik zo her en der eens tegen online, maar ik heb me nog nooit verdiept in hun muziek. En dat terwijl de band al bestaat sinds 2002, en met Never Forever twee maanden geleden al weer hun achtste(!) album heeft afgeleverd. Hoog tijd voor een kennismaking dus!

Monarch! musiceert ergens tussen funeral doom en drone; dat betekent dus lange, trage, meeslepende nummers die de volle aandacht van de luisteraar vergen. En uiteraard betekent dat ook een aardedonkere, onheilspellende sfeer, geheel conform de muzikale uitingen. Als extra 'troef' heeft de band de beschikking over zangeres Emilie, die met haar vocalen enerzijds een fraai tegenwicht biedt aan al het duister dat wordt voorgeschoteld, maar aan de andere kant het mysterieuze aspect er mee aan weet te wakkeren.

Atmosferisch, spookachtig, onheilspellend, melancholiek zijn (niet toevallig waarschijnlijk) woorden die me te binnen schieten tijdens het beluisteren van Never Forever. De band wordt steeds beter in het vormgeven van hun nummers, maar het geluid blijft verankerd in dat ploeterende, gedowntunede en verpletterende low-end, en gebruikt die als kenmerkende ritmische achtergrond voor de betoverende zang van Emilie Bresson.

Het is eigenlijk een soort van ultieme doom die we hier te horen krijgen, want zelden heb ik een band zo traag en tegelijkertijd zo verpletterend horen spelen. Vooral de lange composities Cadaverine en afsluiter Lilith zijn bij vlagen zo deprimerend dat zelfs de dodenmars er bij verbleekt. Tegelijk speelt Monarch! zo met (subtiele) melodie dat deze nummers ook weer heel mooi worden. Intens en indringend zijn zowel de muziek als de zang sowieso!

Emilie Bresson "Eurogirl" - Zang, Effecten

Shiran Kaïdine - Gitaar

Stéphane Miollan "Miomio" - Gitaar

MicHell Bidegain - Bas

Benjamin Sablon - Drums