Loading...

Mondo Generator - Best Of 2LP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2016

Tracklist

01. 13th Floor
02. F.Y.I.F.
03. Sonicslowmotiontrails
04. Like The Sky
05. Dog Food
06. Smashed Apart
07. The Last Train
08. So High
09. Simple Exploding Man
10. Four Corners
11. Dead Silence
12. I Never Sleep
13. Shawnette (Jackson)
14. Detroit
15. Lie Detector
16. Take Me Away
17. Like You Want
18. Sleep The Lie Away
19. Turbonegro Must Be Destroyed
20. All The Way Down
21. Paper Thin

Mondo Generator is een project / band van Nick Oliveri, oud-bassist van onder andere Kyuss, The Dwarves en Queens of the Stone Age. Oliveri startte voordat hij zich aansloot bij Queens of the Stone Age in 1997 zijn eigen soloproject Mondo Generator - naar een nummer van Kyuss. Drummer Brant Bjork had dit met graffiti op zijn versterker gespoten, het is Spaans voor 'wereld versterker'. Mondo Generator werd na zijn ontslag uit Queens of the Stone Age Oliveri's vaste band. De geschiedenis van de diverse bands is dan ook nauw met elkaar verweven; Mondo Generator maakt dan ook nadrukkelijk deel uit van de Palm Desert scene.

In 1997 namen Josh Homme, Brant Bjork en Oliveri drie nummers op (13th Floor, Simple Exploding Man en Cocaine Rodeo) voor Mondo Generators debuutalbum, Cocaine Rodeo, dat in 2000 uitkwam. Het uitbrengen van het album werd drie jaar vertraagd omdat Oliveri toen al in Queens of the Stone Age speelde. Nummers van dit album werden wel live gespeeld met deze band om een hype te creëren. John Garcia en producer Chris Goss, die al het Kyuss-materiaal produceerde, namen ook deel hieraan. Deze nummers worden door fans gezien als de laatste nummers die door Kyuss zijn opgenomen. Omdat er tijdens het opnemen van deze drie nummers spanning was tussen de bandleden nodige Oliveri ze apart uit in de opnamestudio. Oliveri deed dit nog een keer met Homme en Garcia voor het nummer The Last Train van het album Hell Comes to Your Heart (2012).

Volgend jaar bestaat de band 20 jaar, dat gegeven is aangegrepen om een compilatie samen te stellen van het materiaal dat in die periode verschenen is. Niet alleen de vier reguliere studio-albums, maar ook de nodige singles, EP's en splits passeren de revue. Over de titel Best Of kun je tot in lengte van tijden discussie blijven voeren, feit is dat de 21 nummers die hier zijn opgenomen een prima dwarsdoorsnede opleveren van het repertoire van de band in kwestie. (Ok, toch 1 vraagje: waarom staat Miss Mary Gets A Boob Job er niet op?)

Hoewel Oliveri z'n stoner-roots nergens verloochent, klinkt de muziek van Mondo Generator toch vaak net wat anders dan die van de scene-genoten. Hier horen we namelijk veel punk-invloeden terug, zodat veel nummers korter, compacter, meer to-the-point en koppiger zijn. Leg de (korte) punk-uitbarstingen F.Y.I.F. (Fuck You I'm Free! met z'n 02:13), Dog Food (02:29), So High (02:24) en I Never Sleep (02:06, hallo Ramones) maar eens naast het groovende, soms bijna zweverige van tracks als Sonicslowmotiontrails, Simple Exploding Man (11:29) en het 'gevoelige' van Four Corners (05:35), en je hoort gelijk meerdere kanten van Mondo Generator. De ene keer pure punk, de andere keer een soort van stoner/punk/rock 'n' roll mix. Of pure stoner natuurlijk.

Maar altijd is de muziek rauw en eerlijk, en recht voor z'n raap! Deze Best Of is dan ook een mooi overzicht van de muzikale loopbaan van een recalcitrante stoner-punk.

Nick Oliveri - zang, bas

Mike Pygmie - gitaar, zang

Jeff Bowman - drums