Loading...

Morbid Evils - Supernaturals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-09-2022

Tracklist

01. Fearless
02. Anxious
03. Tormented
04. Supernatural

Als zanger van de Finse grindcore-legendes Rotten Sound, is Keijo Niinimaa al bijna drie decennia een vooraanstaand lid van de extreme muziekelite. Hij heeft niets meer te bewijzen, en toch blijft hij met Morbid Evils onderzoeken hoe ver hij zijn gebruikelijke twee minuten durende vlaag van wreedheid kan inruilen voor een meer verstikkend mengsel van de tragere en zwaardere kant van extreme metal.

Op het eerste gehoor lijkt dat een beetje een afwijking van zijn dagelijkse baan, maar op andere manieren is het dat niet. Morbid Evils geeft ons hun eigen donkere, verwrongen en ondraaglijk zware interpretatie van death / doom / sludge metal-muziek - een wat andere uiting, maar zeker niet minder extreem. Supernaturals is hun derde album, dat bestaat uit een viertal angstaanjagend lange tracks (allen van rond de tien minuten).

Het trio sjokt zwaarlijvig als door een giftig, miasmatisch moeras, zonder enig idee waar ze heen gaan, om dan plotseling - voornamelijk kort, maar zeer krachtig - te versnellen of hun toevlucht nemen tot aardschokkend log-groovende fragmenten. Maar op geen enkel moment komt er enig licht door de verstikkende sonische deken van van Morbid Evils, en zelfs op een moment dat van enige verlichting sprake lijkt, is er altijd de onvermijdelijkheid dat de band terugkomt in een zwaarder-dan-zware atmosfeer. Het uiteindelijke effect is er een van totale onderdompeling, door middel van oer-logge riffs, beukende drums en Niinimaa 's apoplectische zang, die samenkomen en zullen voelen als blokken lood op de borst van de luisteraar.

Opener Fearless zet meteen de toon, en doet zijn titel eer aan. Zonder angst voor eventuele gevolgen kronkelt deze monolitische track zich een weg door meerdere tempowisselingen, van langzaam en doomy via door sludge aangekoekte D-beats, tot voortstuwende riff-gedreven grooves. Gelukkig doet geen van de volgende drie nummers daar voor onder, zodat de veertig minuten een uiterst aangename luister-ervaring blijken. Onderling laten de vier wel wat weinig afwisseling horen, maar het geheel is zo indrukwekkend lomp en atmosferisch interessant dat Supernaturals verdomd vlot weg luistert.

Morbid Evils evolueert als duistere entiteit, en lijkt alleen maar sterker te worden. Liefhebbers van eigenzinnige Finse doom / death (Decaying, Altar Of Betelgeuze, Lurk, Desecresy, en vooruit, Hooded Menace) gaan hier zeker heel veel 'plezier' aan beleven. Ik wel in elk geval!

Keijo Niinimaa - Vocals, Bass, Guitar, Samples

Jarno Virkki - Drums

Tuomas Varila - Guitars