Loading...

Mother Bass - Mother Bass

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2018

Tracklist

01. Five Fifteen
02. Silver Spoon
03. Wolfman
04. Grand Old Town
05. Strangers Once
06. Sceneries
07. Roadside Epiphany
08. The Mansion
09. Fly
10. Eventide

Mother Bass is een Nijmeegse rockband, opgericht in 2016, door een viertal heren van wie er drie al behoorlijk hun sporen hebben verdiend in de muziekwereld; overigens niet noodzakelijkerwijs binnen de rockscene. Het kwartet heeft inmiddels al redelijk wat live-ervaring in de bagage, en brachten eerder al EP First Born (2016) uit. Vorige maand verscheen dan het debuutalbum met dezelfde titel als de bandnaam: Mother Bass.

In muzikaal opzicht wordt driftig gespiekt in diverse ouderwetse keukens. Zo horen we invloeden van jaren '70 hardrock (Led Zeppelin), meer ingetogen alternatieve rock, maar ook nadrukkelijk veel grunge (Soundgarden). Het levert een album op dat de brede grenzen van het gebied rockmuziek verkent, daardoor meer dan voldoende variatie biedt, maar door een een herkenbaar geluid toch coherent klinkt.

Het album opent met drie vlotte rockers Five Fifteen, Silver Spoon en Wolfman, waarin ik regelmatig de ziel van de jaren '70 hoor weerklinken. Dit lijkt me echt lekkere live-muziek van een opzwepende rockband. Daarna gaat het er met Grand Old Town al een stuk meer ingetogen aan toe, om met Strangers Once aan te komen bij een intiem, breekbaar liedje. Met Sceneries en vooral Roadside Epiphany gaan we daarna een beetje de blues-kant op, die laatste is wel een behoorlijk knappe compositie.

Hoe fraai en afwisselend ook, dit is geen muziek die ik veel vaker zal gaan beluisteren. De klasse hoor ik er zeker in terug, maar de ingetogen kant van Mother Bass is geen muziek die mij raakt. Liever hoor ik de band lekker onbekommerd rocken in nummers als in het openingstrio en bijvoorbeeld ook The Mansion en Fly. Het tekent wel de kracht en de inhoud van de band dat ze verschillende aspecten allemaal zo goed beheersen. Ik denk dat Mother Bass in de alternatieve rockscene ook best hoge ogen kan gooien. Maar mijn muziek is het over het algemeen niet.

Daan Dekker - zang

Roy Veltien - drums

Roel van Erp - bas

Friso Woudstra - gitaar