Loading...

Motör Militia - World In Flames

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2018

Tracklist

01. Zul
02. Ascendency
03. Illuminate
04. Altar
05. Supremacy
06. Fallacy
07. Heretic Eye
08. Reckoning

Ik zal het eerlijk bekennen: ik was vooral nieuwsgierig naar de muziek van Motör Militia (geweldig die umlaut!) omdat de band afkomstig is uit het oliestaatje Bahrein. De band is opgericht in 2001, debuteerde in 2004 met The Sound of Violence, en is begin 2018 toe aan het derde album World In Flames. Geen hoge productiviteit dus, ik neem maar aan dat dat te maken heeft met allerlei belemmeringen die de afkomst met zich meebrengt. Motör Militia staat dan ook bekend als de eerste thrash metalband uit die regio die een album heeft opgenomen en uitgebracht met volledig eigen materiaal.

Wat me verder opvalt is dat de huidige bandbezetting nog maar een enkel origineel lid telt: drummer Abdulla Muijrers (met Nederlandse roots!). De totale lijst van huidige en voormalige leden telt maar liefst veertien muzikanten, waardoor ik het idee heb dat er in het kleine eilandenrijk - met ruim een miljoen inwoners - toch aardig wat metal-muzikanten moeten rondlopen. Nou ja, extreme metal en Bahrein; je verwacht het ook niet zo snel natuurlijk.

De muziek die Motör Militia laat horen is niet al te ingewikkelde, klassieke thrash metal. In kwalitatief opzicht niet te onderscheiden van westerse bands; de thrash is - zoals het hoort natuurlijk - ook gewoon lekker fel en agressief. Hoofdrollen zijn er voor de riffs en spetterende gitaarsolo's, terwijl ik mij haast te zeggen dat ook de vocalen (van de naar Bahrein verhuisde Australiër John Baker) prima verzorgd zijn. Een woeste brul is denk ik wel de beste omschrijving; deze past uitstekend bij de muziek. De ritmesectie musiceert niet opvallend, wel zeer adequaat. Zonder uit te blinken wordt er lekker op los getimmerd en gegrooved.

Hoewel het materiaal grotendeels van het betere 'van dik hout zaagt men planken' tempo is, weet de band op z'n tijd een break of tempowisseling te plaatsen. Niet al te origineel, maar wel lekker voor de afwisseling; hierdoor luisteren de nummers ook lekker weg. Daarnaast horen we ook wat hardcore-invloeden in de muziek, die op die momenten wat crossover-trekjes krijgt. Zoals bijvoorbeeld de shouts in opener Zul, en Supremacy laten horen. Ook korte meer melodieuze fragmentjes (Ascendency) of midtempo beukwerk (Reckoning) worden niet vergeten. Zelfs krijgt een enkel nummer een beetje een melodeath-vibe mee, zoals Altar laat horen.

World In Flames voegt weliswaar niet echt iets toe aan het overvolle old school thrash-genre, toch vind ik het wel leuk om zo'n album te horen vanuit een hoek waar je het niet direct verwacht. Ik vind het ook wel prettig om te horen dat de Bahreinse band niet onder doet voor internationale collega's. Liefhebbers van strakke en degelijk uitgevoerde thrash mogen Motör Militia dan ook zeker eens gaan checken!

John Baker - Vocals

Ahmed Janahi - Guitars

Abdulla Muijrers - Drums

Hisham Alawadhi - Guitars

Mohammed Alkhuzaie - Bass