Loading...

Mystic Charm - Shadows Of The Unknown

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-07-2013

Tracklist

01. Shadows of the Unknown
02. Mystic Charms
03. Window of Reality
04. Deadly Embrace
05. Saved Soul
06. Lost Empire
07. Beyond Darkness
08. Crushed Virginity
09. Endless Sickness
10. Faith Means No Just
11. Mystic Charms
12. Frozen Feelings

Mystic Charm, van eigen bodem, is oorspronkelijk opgericht in december 1989. De basis van de band wordt in eerste instantie gevormd door gitarist Herwig Schuiling en vocaliste(!) Rini Lipman. Zij blijven tot de eerste split in 1995 de band trouw, in gezelschap van een wisselende ritmesectie. In 1992 verschijnt de eerste demo Endless Sickness, die hier als extraatje bij de heruitgave van het (enige) album Shadows Of The Unknown (1994) is toegevoegd. Tussendoor verscheen nog een goed ontvangen EP Lost Empire, met daarop twee nummers (Lost Empire en Endless Sickness) die in een hernieuwde versie ook op het latere album terecht zouden komen.

Vervolgens leiden persoonlijke meningsverschillen in 1995 tot een split van Mystic Charm. In 2000 maken gitarist van het eerste uur Herwig Schuiling en bassist Gerlach Timmer (al sinds 1991 in de band) een doorstart met behulp van sessiekrachten Hans Spijker (Dead Head, drums) en Rein Doze (To Elysium, Seraphique) en Egbert Berenst (Dark Wizard) op zang. Deze formatie brengt het mini album Hell Did Freeze Over uit (2001), maar blijkt nauwelijks levensvatbaar als liveband. Er worden eind 2001/begin 2002 nog wel wat optredens gedaan, maar uiteindelijk sterft Mystic Charm een geleidelijke dood, geheel in stijl van de muziek en diens thema.

Enerzijds heeft de band zich laten inspireren door de klassieke doom van bands als Trouble en, uiteraard, Black Sabbath. Anderzijds zijn er invloeden van de occulte helden van Celtic Frost en tijdgenoten als Obituary. Mystic Charm legt zich toe op trage logge doomriffs met subtiele melodieuze elementen (zoals sporadisch ingezette keyboards), en heeft als opvallend aandachtspunt een vrouwelijke grunter, die in dat opzicht absoluut haar mannetje staat; ik hoor het er niet aan af in elk geval.

Na een mystiek intro (titelnummer Shadows Of The Unknown) gaat het album goed van start met een heerlijk gitaargeluid. Mystic Charms is een heerlijk ouderwets doomnummer. Herhalende riffs, afgewisseld met melodieuze lijntjes, heavy trommelwerk, en een donderende bas leggen een perfecte basis voor deze oerdoom. Wanneer dan vervolgens een evil grunt invalt is het plaatje rond. Zelfs op en top clichés als klokgelui (Mystic Charms) en onweersbuien (Endless Sickness) kunnen mijn luisterplezier niet meer bederven, wat is dit lekkere lompe deathdoom!

Dat het anno 2013 allemaal wat primitief klinkt draagt wat mij betreft juist perfect bij aan de authentieke sfeer. Slepende, traag opgebouwde tracks trekken voorbij, met een zeer sporadische tempoversnelling, een extra zangstem of invallende keyboards als enige afwisseling. Veel herhalingen, trage opbouw en bovenal een zwaar op de maag liggend basisgeluid: de perfecte ingrediënten voor een doomalbum van een bijna vergeten band van eigen bodem.

Rini Lipman - Vocals, Keyboards

Gerard van Assen - Drums

Herwig Schuiling - Guitars

Gerlach Timmer - Bass