Loading...

Mystifier - Profanus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-12-2017

Tracklist

01. Unspeakable Dementia (Utter Nonsense)
02. Dare to Face the Beast
03. Supreme Power of Suffering
04. Born From Mens' Dreams
05. Superstitious Predictions of Misfortune
06. Jessus Immolation
07. Beyond the Rivers of Hades
08. Thus Demystifier Spoke
09. Free Spirit Flight
10. Celebrate The Antichristian Millenium
11. Sowing the Evil in Our Hearts
12. Hangman's Noose (Ending Mortal Existence)
13. Atheistic Prelude to Immortality
14. An Elizabethan Devil Worshipper's Prayer Book (bonus)
15. Alesteir Crowley (live)(bonus)
16. Osculum Obscenum (live)(bonus)

Mystifier is zo'n typische, underground extreme metalband, in dit geval afkomstig uit Brazilië, die model staat voor de oorspronkelijke, rauwe metalscene van veel Zuid-Amerikaanse landen. Opgericht in juli 1989 door bassist (en enig constant bandlid) Beelzeebubth (zondagse naam: Armando da Silva Conceição) bracht de band in de jaren '90 drie albums uit. Deze werden in de ondergrondse scene goed ontvangen, Mystifier bouwde langzaam een cultstatus op. Zo werden de drie genoemde albums regelmatig opnieuw uitgebracht, als laatste in 2015 nog door het Nederlandse Hammerheart.

In 2001 verscheen het vooralsnog laatste studio-album van Mystifier: Profanus. Deze is indertijd uitgebracht door het niet meer bestaande Braziliaanse label Encore Records. Nadat het album was uitverkocht is er nooit een nieuwe uitgave geweest; eind 2017 voorziet opnieuw een Nederlands label, Vic Records, in een tweede leven voor Profanus. Voorzien van een nieuw boekje met een wat afwijkend uiterlijk voor het artwork, en daarnaast ook nog drie bonustracks, is dit een waardevolle aanvulling voor de catalogus van Mystifier.

Om de muziek van Mystifier te omschrijven kom ik tot uit razende thrash ontstane black metal. Vooral uptempo, agressief, en donker. Hoe simpel van opzet ook, Mystifier probeert wel iets eigens neer te zetten. Opvallend vind ik bijvoorbeeld de keyboards die in opener Unspeakable Dementia vrij onverwacht de kop opsteken. Daarmee wordt geprobeerd een macaber sfeertje neer te zetten, ik vind het ook oprecht goed gedaan, maar tegenwoordig werkt zoiets eerder op de lachspieren.

Ondanks de aanwezigheid van een gezonde hoeveelheid blasts en een duo vocalisten dat afwisselt tussen grunt en krijs heb ik hier zeker niet het gevoel dat ik naar duistere black metal zit te luisteren. De gitaristen grossieren in thrash-riffs, en regelmatig zijn er solo's te horen die refereren naar de NWOBHM, luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar Dare to Face the Beast, of het einde van Born From Mens' Dreams. Dat zorgt er juist voor dat Profanus een lekker beluisterbaar album is geworden, en zeker niet geschikt voor black-adepten.

Mystifier gaat daarmee z'n eigen gang, en durft buiten de gebaande paden te treden. De band voorziet z'n black metal-roots van invloeden uit meer gangbare subgenres, zodat een wat toegankelijker geheel ontstaat. Juist dat trekt mij aan op Profanus! Luistertip: het tragere, duistere An Elizabethan Devil Worshipper's Prayer Book. Oorspronkelijk weliswaar afkomstig van debuutalbum Wicca, maar als bonustrack ook hier aanwezig.

Beelzeebubth - Guitars, Bass

Leandros - Keyboards, Vocals

Brunno Rheys - Bass, Vocals

Louis Bear - Drums

Asmoodeeus - Vocals