Loading...

Nachtfalter - Was Bleibt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-07-2019

Tracklist

01. Für Mich
02. Anderes Leben
03. Maschinenklang
04. Eine Stimme
05. Vollkommenheit
06. Im Schatten
07. Folge Mir
08. Nacht
09. Nur Noch Einmal...
10. Maschinenklang [Elektro-Version]

Nachtfalter is een Duitse (ook Duitstalige) band die is ontstaan in 2017. Eigenlijk is het een duo, bestaande uit multi-instrumentalist Tobias Serfling - die hier ook de zang voor zijn rekening neemt - en gitarist Tom Grünzig. Zij hebben beiden al een lange muzikale geschiedenis, ook in diverse extreme metalbands. Nachtfalter (Duits voor mot, zie albumcover) is hun nieuwste, gezamenlijke avontuur, Was Bleibt is hun eerste album onder die naam.

Het is al lang bekend dat de Duitse taal zich uitstekend leent voor de typische, donkere elektronische rock die uit dat land afkomstig is. Met de jaren '80 gothic en new wave als basis grossieren onze oosterburen in dit soort bands, met wisselend succes. De hoofdmoot van deze muziek heeft - ik zou bijna zeggen uiteraard - een hoog sombermans-gehalte, het is heerlijk zwelgen in ellende zogezegd. Met de uitermate duistere atmosfeer (en hele lage praat-achtige vocalen) als overeenkomst vliegen de composities van Nachtfalter in muzikaal opzicht echter alle kanten op.

Natuurlijk horen we veel mechanische beats, elektronische ondersteuning en soms bijna dansbare fragmenten; eerste single Maschinenklang en Vollkommenheit zijn daar goede voorbeelden van. Opvallender vind ik in muzikaal opzicht dat het metal-gehalte bij vlagen aardig hoog blijkt te liggen. Vooral het gitaarwerk is daar de (positieve!) oorzaak van. Zo ervaar ik nummers als Im Schatten en Nur Noch Einmal bijna als doom metal-tracks, met van die heerlijk traag-slepende gitaarriffs, dreinende basdrums, maar ook fijn piano-spel. Nog bonter maakt het duo het met Eine Stimme, hier horen we zelfs dubbele basdrums en een - weliswaar bescheiden, maar toch - blastbeat!

Juist dat maakt van Was Bleibt wat mij betreft een verrassend aangename luisterervaring. Ik had een dergelijk hoog metal-gehalte hier niet verwacht, net zo min als het doomy aspect. Donker ja, natuurlijk, dat wel, maar niet zo uitgesproken metal in sommige tracks. De combinatie met de elektronica wordt op deze manier dan ook een hele bijzondere. De geschiedenis van beide muzikanten in extremere bands is hier goed terug te horen, en geeft Nachtfalter een geheel eigen geluid. Fraai gedaan.

Tobias Serfling - Zang, Synthesizers, Bas, Drums

Tom Grünzig - Gitaren