Loading...

Negative Self - Control the Fear

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2018

Tracklist

01. Underneath the Wave
02. In My Head
03. Drawing Blood
04. A New Beginning
05. Never Leave
06. Answers
07. No Common Ground
08. Control the Fear
09. Curse Of Life
10. The Pain Returns

Negative Self is afkomstig uit Stockholm, Zweden, en debuteerde in 2015 met een selftitled / titelloos album op High Roller Records. Inmiddels is de band opgepikt door BDHW, dat vorige maand het nieuwe album Control The Fear uitbracht. Dat label begint zich in mijn boekje hoe langer hoe meer te ontpoppen tot een kwaliteitslabel met een fijn neusje voor hardcore en aanverwant talent. Ik leg hun releases al lang niet meer achteloos opzij.

Zo kom ik dus ook in kennismaking met Negative Self. Bij de eerste tonen van opener Underneath the Wave kan ik echt alleen maar aan Suicidal Tendencies denken. Niet alleen lijken de vocalen (van voormalig Dr. Living Dead's Andreas Sandberg, ook al zo'n Suicidal Tendencies-kloon) als twee druppels water op die van diens opperhoofd Mike Muir, ook qua muzikale insteek kan Negative Self zich echt niet verstoppen. Is dat erg? Welnee. Hoewel de aanbidding er wel erg dik boven op ligt, en het Zweedse vijftal nauwelijks z'n best lijkt te doen om de old school crossover een beetje een eigen smoel te geven, vind ik hun muziek verdomd lekker klinken.

Het is denk ik een beetje dat soort vertrouwdheid van deze muziek waarin ik de aantrekkingskracht vind. Wanneer ik die wat dramatisch klinkende zang hoor in een nummer als A New Beginning waan ik me zowat in een tijdmachine. In tegenstelling tot veel hedendaagse crossover-bands doet Negative Self dan ook geen enkele moeite om hun muziek een beetje naar de tegenwoordige tijd te halen.

Niks nieuws onder de zon dus, maar toch een verdraaid lekker plaatje. Het fijne vind ik dat de gemaakte, opgepompte agressie van zo veel hardcore- en nieuwe metal-acts hier volledig ontbreekt, en de band vooral inzet op de authentieke sfeer. Meer de nadruk op gevoel dan op brute kracht, een beetje een soort van soft-thrash zeg maar. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe deze band live klinkt.

Frank Guldstrand - Bass

Tor Nyman - Guitars

Andreas Sandberg - Vocals

Viktor Svensson - Guitars

Jakob Strand - Drums