Loading...

Neo Noire - Element

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2017

Tracklist

01. Walkers
02. Save Me
03. Shotgun Wedding
04. Home
05. Element
06. Spark
07. Neo Noire
08. Infinite Secrets

Neo Noire is een nieuwe Zwitserse rockband die vorig jaar de eerste schreden in het internationale circuit zetten. Een nieuwe band, maar geen nieuwe muzikanten. De meest in het oog springende namen van dit gezelschap zijn ongetwijfeld de gitaristen en zangers van de band: Frederyk Rotter kennen we van Zatokrev, en Thomas Baumgartner van een ver verleden in Gurd. Element is hun debuutalbum.

Rockband schreef ik al in mijn eerste zin, maar dat mag natuurlijk best uitgediept worden. Al ben ik daar ook vrij snel mee klaar, want Neo Noire heeft volgens mij vooral heel vaak en goed geluisterd naar bands als Soundgarden en vooral Alice In Chains. Neo Noire speelt dus voornamelijk groovende, soms heerlijk lome, dan weer opzwepende, maar vrijwel altijd emotievolle heavy rock, stevig geworteld in de jaren '90.

Albumopener Walkers maakt dat allemaal ondubbelzinnig duidelijk, en legt de lat direct hoog voor het musicerende kwartet. Maar we hebben hier overduidelijk te maken met ervaren muzikanten, dus dat niveau wordt zonder problemen het hele album lang volgehouden. Sterke rocksongs met meer dan voldoende afwisseling (luister bijvoorbeeld maar eens naar het heerlijk hakkende Shotgun Wedding, met hints naar nota bene Ministry!) en spanningsopbouw. Ook verrassend is de elf minuten durende afsluiter Infinite Secrets, waar Neo Noire meer de progressieve kant op gaat (Tool iemand?).

Met het stevige fundament in de grunge van de vroege jaren '90 bouwt Neo Noire daar naar eigen inzicht hun emotievolle en avontuurlijke rockpaleisje op. Ik vind de muzikale uitkomst op zich niet zo opzienbarend, maar er wordt hier simpelweg sterk gecomponeerd en gemusiceerd. Het is denk ik naar je eigen persoonlijke smaak en inzicht of Element je vervolgens bevalt of niet.

Fredy Rotter - Guitars, Vocals

Thomas Baumgartner - Guitars, Vocals

Franky Kalwies - Bass

David Burger - Drums