Loading...

Nibiru - Qaal Babalon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-11-2017

Tracklist

01. Oroch
02. Faboan
03. Bahal Gah
04. Oxex

Qaal Babalon is inmiddels het vierde album van het Italiaanse Nibiru, dat eerder op mijn warme belangstelling kon rekenen. Hoe bizar hun muzikale uitingen ook zijn, na een paar jaar en een paar albums klinkt hun mix van sludge, drone en noise inmiddels bijna vertrouwd.

Het is dan ook niet echt nieuw of verrassend meer wat de Italianen ons brengen. Ik heb begrepen dat de didgeridoo-speler inmiddels vertrokken is, maar dat 'gemis' wordt opgevangen door synthesizers, zodat ook dat geen belangwekkend verschil maakt ten opzichte van voorgaande releases. De muziek van Nibiru is nog altijd aardedonker, prikkelend, bij vlagen psychedelisch, maar vrijwel constant vervreemdend.

Het is een geheel eigen weg - een weg naar schier oneindig duister zeg ik daar dan onmiddellijk bij - die het Italiaanse trio begaat. Donker atmosferisch en obscuur zijn de termen die daar bij passen, al is de muziek uiteraard ook zeer intens. Het zijn opnieuw vier lange, doordringende composities die de band ons voorschotelt, die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat elke vorm van klassieke opbouw en indeling ontbreekt.

Ik kan maar weinig woorden vinden om deze sonische ervaring te beschrijven, juist omdat wat Nibiru doet zo apart is. Dit moet je echt ondergaan. Dat raad ik dan ook zeker aan wanneer je liefhebber bent van de meest duistere klanken die je je maar kunt voorstellen. Luister hieronder anders maar eens naar ouverture Oroch, dan weet je al snel waar je aan toe bent.

Ardath - Guitars, Vocals

Ri - Bass, Synthesizers

L.C. Chertan - Drums, Percussion