Loading...

Nightrage - The Puritan

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 22-08-2015

Tracklist

01. The Puritan
02. With a blade of a Knife
03. Desperate Vows
04. Endless Night
05. Foul Vile Life
06. Stare Into Infinity
07. Lone Lake (Instrumental)
08. Son of Sorrow
09. When Gold turns to Rust
10. Fathomless
11. Kiss of a Sycophant

Hoewel ik denk bovenop de scene te zitten, zijn er toch altijd weer bands waar ik voor het eerst van mijn leven over struikel. Het in Griekenland gesitueerde Nightrage is er zo één. Van saaiheid kan dan ook geen sprake zijn. Er valt altijd weer iets te ontdekken in Metalonië. Goed, met het schaamrood op de kaken beken ik niets te weten van het bestaan van maar liefst vijf volledige albums die vooraf gingen aan het actuele The Puritan. De band legt uit dat er van alles veranderd is sinds het vorige album. Nieuw label, nieuwe producer en ook nog een nieuwe zanger. The Puritan voelt voor de band dus als een nieuwe sloot olie in de radertjes.

Nightrage is een vrij modern klinkende melodieuze death metalband die hun materiaal verpakt in een oorverdovende productie op de argeloze luisteraar afvuurt. Op de eerste twee albums stond Tomas Lindberg van At The Gates nog achter de microfoon en dat is ook direct waar Nightrage op The Puritan het meest aan doet denken: At The Gates. En ook de oude Dark Tranquility en oude In Flames zijn belangrijke inpiratiebronnen. Het titelnummer overrompelt met een wirwar aan melodieuze gitaarloopjes die in hoog tempo er doorheen gejast worden. In Desperate Vows wordt gas teruggenomen en treffen we wat verstopt akoestisch getokkel aan en ook wat van die zeurzangpassages waar we wel eens tegenaan lopen in de metalcore scene.

De heren houden het over het algemeen compact en in amper zevenendertig minuten trekt de hele parade aan je voorbij. Murw gebeukt door de luide productie blijf ik wel wat teleurgesteld achter. Ondanks de getoonde muzikale kunde en professionaliteit bestaat The Puritan uit nogal een eenvormige aaneenschakeling van momenten die doen herinneren aan de roemruchte Göteborg-scene maar nooit dat niveau halen. Al is het intermezzo dat Lone Lake heet in al zijn eenvoud wel heel erg sfeervol.

The Puritan is zo'n album waar alles aan klopt maar dat teglijkertijd geen greintje spanning bevat.'Verdienstelijk' is het woord dat er nog het beste bij past. Veel herinneringen aan de jaren '90 en af en toe een vleugje 'heden' middels de schuurpapieren hardcorestem en de sporadische metalcore-passages. Dat vat wat Nightrage doet op The Puritan wel samen.

Marios Iliopoulos - Guitar

Anders Hammer - Bass

Ronnie Nyman - Vocals

Johan Nunez - Drums