Loading...

No Raza - The Best Of

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-03-2021

Tracklist

Transcending Material Sins
01. Ancient Wars
02. On The Verge of Dying Out
03. Sail in Rot
04. Reborn
05. Fratricide
06. Atrición
07. En Carne y Hueso
When Chaos Reigns
08. Evil’s Seed
09. Corderos al Abismo
10. Débil Hombre
11. Contaminated Roots
12. Tiempos Malditos
13. Muerte por Traición
Misantropía
14. Lloverá Sangre en el Barro
15. Ríos de Sangre
16. La Marcha
17. Hipocresía
18. Profetas
Del Poder a la Muerte
19. Tierra Desconocida
20. Involución
21. La Danza de la Destrucción

De Colombiaanse death metal band No Raza heeft een best-of compilatie uitgebracht, die letterlijk een samenvatting geeft van hun discografie tot nu toe.

Opgericht in 1997 in Colombia, Zuid-Amerika, nu gevestigd in Florida, VS, behoort No Raza tot een van de meest eclectische acts die de (Zuid-) Amerikaanse scene te bieden heeft. Meer dan twee decennia aan energieke en meedogenloze gestructureerde herrie, die de band niet alleen ertoe bracht om op de belangrijkste en grootste festivals in Zuid-Amerika te spelen, maar ook het podium deelden met bekende acts over de hele wereld, is nu te horen op deze gloednieuwe compilatie.

The Best Of No Raza is een opmerkelijke reis door een carrière van 24 jaar en een indrukwekkende getuigenis geheel in naam van death metal. Het is een compilatie die is gemaakt met de meest representatieve nummers uit de bandgeschiedenis, een reis langs de complete discografie met een select repertoire vol met klassieke (death) metal-geluiden en intense teksten. Deze zijn geconstrueerd om een ideologie neer te zetten die de mens in al zijn aspecten omvat, doorheen zijn complete bestaan ​​op dit aardse gebied.

Wat ik wel grappig vind, is dat de muzikale historie van No Raza in omgekeerde volgorde is weergegeven. We beginnen dus met zeven nummers van hun meest recente album Transcending Material Sins, dat nog maar een jaar geleden verscheen. Hier hoor ik zeer eigentijdse en retestrakke death metal, overwegend bruut en redelijk technisch, met een bijna 'stiekeme' melodieuze touch.

Ter vergelijking schiet zo af en toe de naam Nile door m'n hoofd, maar in de minder gecompliceerde stukken ook wel Vader. Dan weet je in elk geval een beetje in welke hoek je No Raza's death metal anno nu moet zoeken. De Zuid-Amerikanen doen in compositorisch en muziek-technisch opzicht ook helemaal niet onder voor hun concullega's uit de meer gerespecteerde metal-gebieden.

Naarmate we de (lange) tracklist verder afzakken, en we dus verder terug in de tijd gaan, is echter goed te horen dat de metal een stuk minder verfijnd is, en vooral op productioneel vlak nog wel een en ander te wensen overlaat. Bij het materiaal van debuutalbum Del Poder a la Muerte (2004) vind ik dat nog wel logisch, maar ook de tracks van Misantropia (van bijna tien jaar later) klinken bij vlagen nog best rommelig, terwijl er van death metal lang niet altijd sprake is - zo zijn Rios de Sangre en fragmenten van Profetas onvervalste NWOBHM. De overige tracks doen me meer denken aan de ouderwetse Seputura.

Zo horen we op de eerste albums wat mij betreft vooral een zoekende band, en is de echte omslag naar moderne, volwaardige death metal pas gemaakt met het laatste album Transcending Material Sins (2020). Al zijn er op When Chaos Reigns wel al eerste tekenen in deze richting te horen (Evil's Seed). Wil je serieus goed kennis maken met No Raza, zou ik aanraden om Transcending Material Sins eens te beluisteren.

Juan Guillermo Cano - Vocals, Guitar

Jairo Hernán Gómez - Drums

Mike Spillane - Bass

Camilo Sanchez - Guitar