Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Norse - The Divine Light of a New Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2017

Tracklist

01. Supreme Vertical Ascent
02. Drowned By Hope
03. Telum Vitae
04. The Divine Light Of A New Sun
05. Exitus
06. Synapses Spun As Silk
07. Sandarkan
08. Arriving In Peace, Pregnant With War
09. Cyclic

Norse is een Australisch duo dat zich sinds 2005 toelegt op het vervaardigen van extreme metal, die zich vooral ophoudt in de buurt van (depressieve) black metal. In 2010 debuteerde de 'band' met Hellstorm, en laat sindsdien een gestage opmars horen. Na het tweede album All Is Mist and Fog (2012) verscheen in 2014 de EP Pest, die een goed voorproefje bood voor de huidige koers van Norse. Deze wordt uitgebouwd op het inmiddels derde album The Divine Light of a New Sun, dat in mei verscheen via Transcending Obscurity.

De extreme metal van Norse is zeker eigenzinnig, en bevat wel wat experimentele elementen, waardoor de band zich het label dissonant heeft aangemeten. Dat vind ik op zich wel meevallen, maar Norse heeft wel degelijk een herkenbaar gezicht. De heren hebben geen interesse in genres en trends, maar willen vooral hun eigen muziek en sfeer bewaken.

Dat die sfeer een duistere is lijkt me een typisch geval van open deur. Vanaf openers Supreme Vertical Ascent en Drowned By Hope wordt direct een potje stevige death/black op de luisteraar afgevuurd, waardoor je wel even aan de speakers gekluisterd blijft. Naast opzwepende tempo's, felle riffs en blasts is er ruimte voor wat aparte gitaarriedeltjes, die in mijn beleving soms wel, en soms niet van toegevoegde waarde zijn. Enerzijds haalt het af en toe onnodig de vaart uit een nummer, anderzijds geeft het Norse juist iets heel eigens.

De vocale inbreng van ADR heeft daarentegen wel degelijk een toegevoegde waarde; de langzaam voorgedragen zanglijnen geven de muziek een verrukkelijk sinister sfeertje mee. Juist in combinatie met de momenten waarop de dissonante gitaar-inbreng wel relevant is, is Norse op z'n best. Titelnummer The Divine Light Of A New Sun en Arriving In Peace, Pregnant With War laten dat bijvoorbeeld goed horen.

Het hangt denk ik wel heel erg van je eigen smaak af of je dergelijke zwartgalligheid kunt waarderen. Eigenzinnig is het duo zeker, en dat valt denk ik alleen maar te prijzen in deze tijd van eenheidsworst en voorgekauwde concepten. Het deprimerende aspect komt wat mij betreft in elk geval goed naar voren in deze sombere klanken, en juist dat spreekt mij wel aan.

Robin Stone "Forge" - drums, gitaren

Adric Ryan "ADR" - bas, zang