Loading...

Nukore - One Minute Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2020

Tracklist

01. Black Friday
02. Give Me My Pain
03. Your Home is a Mess
04. Erase and Redefine
05. One Love One Life
06. One Minute Silence
07. Like My Likes
08. Shame

De mix van hiphop gecombineerd met metal, dat heb ik al even niet meer gehoord. Nukore is zo'n crossover metalband uit Vitoria-Gasteiz, een stadje in Baskenland in het noorden van Spanje. De band is opgericht in het najaar van 2004. De invloeden van de band komen uit vele stijlen, zoals (nu-) metal, hiphop, funk, hardcore en misschien ook nog wel wat andere stijlen. Metal is wel de hoofdmoot, getuige de zware, laag gestemde gitaren, met een duidelijke crossover naar vooral hiphop, die we natuurlijk direct in de vocalen terug horen.

In de eerste jaren gaf de band verschillende shows in hun regio en ondertussen schreven ze veel muziek die op twee demo's werd opgenomen. Medio 2010 begonnen ze te werken aan hun eerste album The Sun Will Rise, dat begin 2011 uitkwam, opgevolgd door Broken Hip? Hop On! in 2012. Begin 2014 voegde hun producer Emilio Guill zich bij de band als bassist, en ze begonnen met de opname van hun derde album You Call The Wolf, You Get The Pack. Halverwege 2015, terwijl ze klaar dachten te zijn met de opname van dat album, ontmoetten ze Gali Nayem, een MC uit Agurain, een stad in de buurt van Vitoria. Hij voegde zich bij de band en ze voltooiden de opname van de zangpartijen, het album verscheen in april 2016.

De samenstelling van de band hield geen stand. Vier jaar en enkele bezettingswisselingen verder komt Nukore begin 2020 met een nieuw album: One Minute Silence. Deze bevat acht nieuwe, korte nummers, en laat horen hoe de band er tegenwoordig voor staat. De band maakt vooral opzwepende muziek, waarbij enerzijds zware riffs (afsluiter Shame), en anderzijds gerapte vocalen de hoofdrol nemen. Raakvlakken zijn er wat mij betreft vooral met nu metal (Limp Bizkit), maar ook een band als red Hot Chili Peppers (Like My Likes) of Urban Dance Squad (Give Me Pain) hoor ik er soms wel in terug. Ook hardcore-elementen (Black Friday, Your Home Is A Mess, One Minute Silence) horen we zo nu en dan voorbij komen.

De nummers zijn kort en compact, recht voor z'n raap, en uit het hart. Met acht tracks en 23 minuten aan muziek is het feest al weer snel afgelopen, maar het intense, opwindende, koppige karakter maakt veel goed. Denk bij woorden als funk, rap of hiphop dan ook vooral niet aan licht verteerbare kost, bij Nukore gaat het er serieus en hard aan toe. Natuurlijk doet deze muziek denken aan de jaren '90, ondanks de versmelting van stijlen vind ik de muziek van Nukore niet echt origineel klinken. De uitvoering is echter wel zeer authentiek, de obstinate muziek wordt retestrak uitgevoerd. Ik denk dat dit het live erg goed zal doen!

Rafa - Drums

Ander - Guitar, Vocals

Unai - Bass, Vocals

Aitor - Vocals