Loading...

Oldd Wvrms - Ignobilis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-10-2016

Tracklist

01. Délétère
02. Amongst The Pines
03. Scorn
04. Hear Them Sing While They Burn

Van Oldd Wvrms had ik nog nooit gehoord; alleen (de spelling van) die naam al! Deze band is dan ook pas actief sinds 2014, en gooit met Ignobilis hun eerste echte langspeler op de markt. Eerder dit jaar verscheen weliswaar al Ritae, maar dat was feitelijk een verzameling van voorgaande demo's/EP's, als ik het goed heb.

Hoewel de basis van de muziek, en de bedoeling ervan, me op zich wel duidelijk is, valt het nog niet mee om deze muziek adequaat te benoemen. We horen invloeden van vooral doom, maar ook death metal, net zo goed als postrock en sludge. En dat alles in een naargeestig, soms occult aandoend sfeertje. Dat occulte zit 'm ook in de thematiek, waarin hekserij en rituelen een voorname rol spelen.

Vier nummers in ruim veertig minuten; dat betekent ongetwijfeld traagheid troef, met logge, slepende riffs; diepe, sleurende baslijnen; lang uitgesponnen (ook ingetogen) passages, al dan niet met schier eindeloze herhalingen. Dat klopt allemaal. We horen naast een spaarzame gitaaruitbarsting en old school death metal-stijl ronkend riffwerk (Scorn) dan ook vooral bezwerende ritmes, die een psychedelisch sfeertje voorschotelen. De coverart verraadt ondubbelzinnig in welke richting we dat moeten zoeken.

Vooral Amongst The Pines is een erg creepy, onheilspellend nummer, waar in plaats van zang, een heks haar best doet om de luisteraar te betoveren. Zo klinkt het in elk geval wel, ik word er hoe dan ook erg onrustig van. Ook een songtitel zoals die van afsluiter Hear Them Sing While They Burn laat weinig aan de verbeelding over. Terwijl het ironisch genoeg toch vooral de verbeelding is waar deze muziek het van moet hebben. De plaatjes die de uiterst donkere muziek de luisteraar voorschotelen vul je immers zelf in. Maar Oldd Wvrms is overduidelijk niet te beroerd om je in een bepaalde richting te duwen....

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik vind dit echt te gekke muziek! Het is vooral de enorm beklemmende sfeer die me zo aanspreekt. Ik verwacht dan ook dat menig liefhebber van doom, maar ook andere extreme metal hier veel 'plezier' aan gaat beleven! O ja, laat je vooral niet afschrikken door de (betekenis van) albumopener Délétère (schadelijk) die hieronder te zien en te horen is!

Ben - gitaar, zang

Cho - drums

Oli - bas