Loading...

Omnium Gatherum - The Burning Cold

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2018

Tracklist

01. The Burning
02. Gods Go First
03. Refining Fire
04. Rest In Your Heart
05. Over The Battlefield
06. The Fearless Entity
07. Be The Sky
08. Driven By Conflict
09. The Frontline
10. Planet Scale
11. Cold

Opvallend genoeg hebben we bij WingsOfDeath het Finse Omnium Gatherum nog nooit besproken; ondanks dat deze band al sinds 1996 actief is, en dit jaar met The Burning Cold al weer hun achtste studio-album uitbrengt. Laten we deze dan maar als gelegenheid te baat nemen voor een verlate kennismaking.

Omnium Gatherum geldt al jaren als een interessante naam binnen de melodieuze death metal. Net als bij Insomnium - beide bands hebben gitarist Markus Vanhala als gemene deler - is het goed te horen dat de bands afkomstig zijn uit Finland, ze klinken wezenlijk anders dan hun Zweedse 'soortgenoten'. Vooral de melancholische atmosfeer, sowieso de waarneembaarheid van sfeer, vind ik een pluspunt ten opzichte van de Zweedse eenheidsworst op het gebied van de melodeath.

Dit Finse sextet staat er om bekend zowel de individuele nummers als ook een compleet album goed op te bouwen. Dat blijkt ook hier, aangezien opener The Burning en afsluiter Cold een fraaie thematische (muzikale) eenheid vormen, die de overige negen tracks als het ware omarmen. Met zo'n uitgangspunt zijn de eerste (fictieve) punten al binnen.

Een ander pluspunt vind ik dat de tracks onderling een prettige afwisseling laten horen. Opzwepende, beukende tracks als Gods Go First, Refining Fire, Over The Battlefield en Driven By Conflict (met blasts) worden afgewisseld met meer atmosferische (die melancholie) midtempo dan wel tragere nummers als Rest in Your Heart, Be The Sky en The Frontline. Die laatste is trouwens wel erg melodieus uitgevallen, maar ook verdomd sfeervol.

Uiteindelijk doet Omnium Gatherum op muzikaal gebied niks nieuws. Maar ik vind dat hun kijk op melodieuze (death) metal er zeker mag wezen. Pakkende riffs, sfeervolle gitaarsolo's, prima grommende zang (gelukkig niet al te veel cleane vocalen) en atmosferische keyboardpartijen zijn de voornaamste ingrediënten die een kwalitatief sterk of in elk geval meer dan degelijk album opleveren.

Jukka Pelkonen - Vocals

Markus Vanhala - Guitar

Tuomo Latvala - Drums

Aapo Koivisto - Keyboards

Joonas Koto - Guitar

Erkki Silvennoinen - Bass