Loading...

Onslaught - In Search of Sanity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-07-2017

Tracklist

CD 1
01. Asylum
02. In Search Of Sanity
03. Shellshock
04. Lightning War
05. Let There Be Rock
06. Blood Upon The Ice
07. Welcome To Dying
08. Power Play
09. Confused (Angel Witch cover)
CD 2
10. In Search Of Sanity
11. Shellshock
12. Fight With The Beast
13. Blood Upon The Ice
14. Metal Force
15. Lightning War
16. Welcome To Dying
17. Let There Be Rock

Onslaught zal voor mij altijd wel een beetje jeugdsentiment blijven. De drie albums die de Britse thrash-veteranen in de jaren '80 maakten (Power From Hell-1985, The Force-1986 en In Search Of Sanity-1989) heb ik indertijd letterlijk grijs gedraaid (vinyl he), vooral die eerste twee. Daarna (in 1991) viel de band uit elkaar, en werd 'vervangen' door zovele anderen.

In 2004 kwam de band weer bij elkaar, en bracht in 2007 album Killing Peace uit. Ik pikte de band pas weer op met de live-registratie Live Damnation in 2009, en constateerde dat Onslaught inderdaad weer terug was van weg geweest. De twee albums die daarna kwamen heb ik wel beluisterd, maar vond ik eerlijk gezegd niet zo bijzonder qua muziek. Begin 2016 kwam Onslaught opnieuw met een live album en DVD op de proppen: Live At The Slaughterhouse. Daarbij werd uiteraard weer behoorlijk geteerd op het verleden. Inmiddels heb ik Onslaught ook weer live aan het werk gezien, en moet constateren dat in dat verleden toch de kracht ligt van deze band. Dat stoort mij geenszins: oude liefde roest niet!

In 1989 was In Search Of Sanity het derde van de drie klassieke Onslaught-albums voordat de band uit elkaar viel. Hierop had brulboei Sy Keeler plaats moeten maken voor voormalig Grim Reaper zanger Steve Grimmett. In combinatie met de ervaring van een paar jaar bandbestaan leverde dat een aanzienlijk meer gepolijst geluid op. De rauwe en koppige insteek van de eerste twee (beste, volgens velen, waaronder ikzelf) platen, die de band 'n eigen smoel gaf, leek grotendeels verdwenen. Met alle gevolgen van dien.

Het Britse Dissonance Productions verraste al eerder met re-releases van klassiek materiaal, en brengt zo ook In Search Of Sanity in 2017 weer voor het voetlicht. Met als extra een tweede CD met live-opnames - een optreden in de Hippodrome in Bristol (de thuishaven van de band) in 1989. Ook opgenomen is de Angel Witch-cover Confused die al eerder op diverse uitgaven van het album te horen was.

Wat direct opvalt is hoe uitgesponnen sommige nummers op In Search Of Sanity zijn. Dat blijkt ook wel een beetje de rode draad te zijn. Dat begint al met intro Asylum, dat indertijd al als veel te lang beschouwd werd. Maar ook titelnummer In Search Of Sanity, Blood Upon The Ice en vooral Welcome To Dying hebben bij vlagen wel te lijden onder hun lengte. Hoewel, dat is niet per se slecht, maar deze insteek maakt wel voor een belangrijk deel het verschil met de meer directe aanpak van de voorgangers. Ook het coveren van AC/DC's Let There Be Rock, hoe aardig gedaan ook, werd de band indertijd niet in dank afgenomen.

Toch ben ik wel blij dat 'vergeten' pareltjes als deze op zo'n manier weer aandacht krijgen. Want hoe je het ook wendt of keert, In Search Of Sanity heeft de tand des tijds wat mij betreft toch wel redelijk doorstaan. Het album luistert nog altijd verrukkelijk weg, en voert mij terug naar de hoogtijdagen van de band. Ik heb nou eenmaal een zwak voor Onslaught.

Steve Grimmett - Vocals

Rob Trotman - Guitars

James Hinder - Bass

Nige Rockett - Guitars

Steve Grice - Drums