Loading...

Onslaught - Live Damnation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-10-2018

Tracklist

01. Killing Peace
02. Let There Be Death
03. Destroyer Of Worlds
04. Metal Forces
05. Planting The Seeds Of Hate
06. Demoniac
07. Burn
08. Power From Hell

Onslaught zal voor mij altijd wel een beetje jeugdsentiment blijven. De drie albums die de Britse thrash-veteranen in de jaren '80 maakten (Power From Hell-1985, The Force-1986 en In Search of Sanity-1989) heb ik indertijd letterlijk grijs gedraaid (vinyl he), vooral die eerste twee. Daarna viel de band uit elkaar, en werd 'vervangen' door zovele anderen. Hier ga ik het hier even hebben over de re-release van het live-album Live Damnation; deze hebben we indertijd niet besproken, maar wordt een dezer dagen opnieuw uitgebracht.

In 2004 kwam Onslaught na een pauze van dertien jaar weer bij elkaar, en bracht in 2007 album Killing Peace uit. Ik pikte de band pas weer op met de live-registratie Live Damnation in 2009, en constateerde dat Onslaught inderdaad weer terug was van weg geweest. De twee albums die daarna kwamen heb ik wel beluisterd, maar vond ik eerlijk gezegd niet zo bijzonder qua muziek. Ik was blij verrast toen ik vernam dat de band begin 2016 met opnieuw een live album en DVD zou komen, en hoopte in ieder geval dat deze kon wedijveren met Live Damnation. Ik heb ondertussen Onslaught ook weer live aan het werk gezien en moet constateren dat daar toch de kracht ligt van deze band. Dat daarbij behoorlijk geteerd wordt op het verleden stoort mij geenszins: oude liefde roest niet!

Live Damnation werd indertijd opgenomen tijdens het Damnation Festival van 2008 in Leeds (Engeland) door en / of voor Noise Recordings, en gemixt door ene Andy Sneap in z'n Backstage Studios in Derbyshire. De hoes werd ontworpen door Onslaught bassist Jeff Williams. Live Damnation werd oorspronkelijk uitgebracht als een dubbel-CD/DVD met op het eerste schijfje het optreden alleen als audio (als een CD als het ware) en als tweede een DVD met de beelden van hetzelfde optreden, an daarbij de gebruikelijke extraatjes.

Het enige minpunt aan deze CD vind ik nog altijd de korte speelduur (acht nummers, 42 minuten), maar ja de speeltijd tijdens het genoemde festival was nou eenmaal beperkt. Natuurlijk staat de meest recente studio-CD Killing Peace in het zonnetje, maar gelukkig worden ook de klassiekers (Metal Forces, en een magistrale uitvoering van uitsmijter Power From Hell) niet vergeten.

Waarschijnlijk was Live at the Slaughterhouse uit 2016 in technisch opzicht superieur, toch zal de charme van Onslaught - zeker live - me altijd blijven bekoren. Ook bij deze heruitgave van Live Damnation slaat de weemoed naar echt oudere tijden onverbiddelijk toe: deze band in goede vorm behoort tot de betere thrash-bands aller tijden wat mij betreft.

Sy Keeler - Vocals

Nige Rockett - Guitars

Alan Jordan - Guitars

Jeff Williams - Bass

Steve Grice - Drums