Loading...

Ostrogoth - Last Tribe Standing

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2015

Tracklist

01. No Risk Taken
02. Clouds
03. Return to the Heroes Museum
04. Last Tribe Standing
05. Heroes Museum (Live)
06. Full Moon's Eyes (Live)
07. Paris By Night (Live)
08. Rock Fever (Live)

Voor een stukje geschiedenisles omtrent het Belgische Ostrogoth moeten we een aardig stukje terug in de tijd. De band kende z'n hoogtijdagen in het midden van de jaren '80, en draaide indertijd prima mee in de internationale heavy metal-scene. Ook hier staan bijvoorbeeld de vinyl-exemplaren van de eerste full length Ecstacy And Danger (1984) en Too Hot uit 1985, het tweede album, nog altijd in de kast te pronken. In 1987 brachten de Belgen met Feelings Of Fury het op dat moment laatste album uit.

Eind 2014/begin 2015 moet uiteindelijk een rare periode zijn voor de Gentse metaltrots Ostrogoth. Enerzijds is er sinds 1987(!) eindelijk weer nieuw plaatwerk, anderzijds is er de narigheid van het constateren van kanker bij, en het onvermijdelijke daaraan overlijden van langjarig lid en gitarist Rudy Vercruysse. De band was sinds 2012 (Keep It True!) weer voorzichtig begonnen met optreden, en volop bezig met nieuw materiaal. Dat vindt nu uiteindelijk zijn weg via deze nieuwe 'dubbel-EP' Last Tribe Standing.

Dit nieuwe werk is uiteindelijk 'slechts' beperkt gebleven tot een viertal nieuwe tracks. Het was eerst de bedoeling om een EP uit te brengen met alleen die vier nieuwe nummers (als ode aan de band's debuut EP Full Moon's Eyes uit 1983), maar uiteindelijk werd besloten om er vier livetracks aan toe te voegen, zodoende ontstond een A-kant met nieuw materiaal, en een B-kant gevuld met recente live-uitvoeringen van de vier tracks van de debuut-EP, opgenomen tijdens de zomer-tour van 2014. Inderdaad, zo wordt de cirkel behoorlijk rond gemaakt.

Het tempo ligt laag bij opener No Risk Taken, om op de gepaste momenten te versnellen. De nieuwe Ostrogoth klinkt dus absoluut nog als de oude klassieke heavy metal met directe links naar de oude Judas Priest, Iron Maiden en andere grote voorbeelden uit de eerste bestaansperiode van de band. Clouds moet het dan weer iets meer hebben van uptempo, bevat ook de herkenbare oude ingrediënten, maar daarnaast ook een stukje hedendaagse groove. Sowieso doet de modernere productie een relevante duit in het zakje om de muzikale insteek van Ostrogoth enigszins naar het heden te tillen.

Return To The Heroes Museum is een klassieke NWOBHM track, met een belangrijke rol voor het inmiddels overbekende twingitaarwerk. Dit is denk ik wel het meest pakkende van de vier nieuwe nummers. De titelsong begint als een heerlijke midtempo stamper, en ontpopt zich tot een afwisselend nummer met de nodige emoties erin verwerkt. Een gitaarharmonie wordt gevolgd door een dubbele gitaarsolo die je weet te raken; zeker nu we weten hoe het de betreffende muzikant vergaan is. Die sfeer waart al dan niet bewust wel degelijk over deze EP; het is als het ware kennis die je niet los kunt zien - horen beter gezegd - van het uiteindelijke eindproduct. Behalve een tribute aan de eigen geschiedenis is Last Tribe Standing nu waarschijnlijk nog wel meer een eerbetoon geworden aan Rudy Vercruysse, die dus op alle opnamen nog te horen is.

Over de vier live-nummers hoeven we niet moeilijk te doen. We horen hier een gedreven old school heavy metalband aan het werk die hun oudste materiaal met passie uitvoert. Tijdens hun zomerse tournee was Ostrogoth in goede doen; de nummers (of misschien zelfs fragmenten?) zijn afkomstig van verschillende optredens en zijn achteraf door Jacob Hansen in diens studio tot een mooie eenheid gesmeed. Ik denk dat mensen die indertijd - midden jaren '80 dus - Ostrogoth bewust hebben meegemaakt met een flinke lach op het gezicht deze EP wel zullen kunnen waarderen. Ik wel in elk geval.

Mario "Grizzly" Pauwels - Drums

Rudy "Whiteshark" Vercruysse - Guitars

Josey Hindrix - Vocals

Stripe - Bass, vocals

Glen "Dario Frodo" Ployaert - Guitars, vocals