Loading...

Paganizer - 20 Years In A Terminal Grip (Best Of)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-11-2014

Tracklist

CD 1:
01. Nailed Forever
02. Bleed Unto Me
03. Among The Unknowing Dead
04. Scandinavian Warmachine
05. Even In Hell
06. You Call It Deviance
07. Frontier Cthulhu
08. Life Slips Away
09. Meateater
10. Colder
11. Just Here Rotting
12. Landscapes Made Of Human Skin
13. Crusader
14. On Your Knees
15. The Cadaverous
16. Beyond Redemption
17. Mass Of Parasites
18. No Divine Rapture
19. Their Skin Suits Me
CD 2:
20. Natures Bleeding
21. Religious Cancer
22. Viking Hammer
23. Blood On The Axe
24. Ode To The Horde
25. The Cyclone Empire
26. This Place Is Rot
27. Gasmask Obsession
28. Abortion Van
29. Hell Is Already Here
30. Massdeath Maniac
31. Army Of Maggots
32. Flesh Collector
33. The Morbidly Obscene
34. The Festering Of Sores
35. The Return Of Horror
36. Born To Be Buried Alive
37. Carbonized Resurrection
38. Flesh Nest
39. Vaken Mardröm
40. Nothing Really Matters
41. This Place Of Dying
42. Morbid War

Hier zijn we dan met de Rogga Johansson van de maand. En wel een uitgebreid overzicht van de band Paganizer, waarmee de man af en aan al sinds 1998 actief is en tot nu toe onder anderen negen volwaardige albums uitbracht. Maar liefst 46 titels zijn hier verzameld op een dubbelalbum met de titel 20 Years In A Terminal Grip (Best Of). Terminal Grip? Dat is de band die Johansson in 1994 begon - twintig jaar geleden dus - daarmee twee demo's uitbracht, en geldt als voorloper van Paganizer. Albumtitel verklaard.

CD 1 is de daadwerkelijke 'best of' van de band, waarop 19 favorieten van de band verzameld staan. Waarom geen 20 denk ik dan: 20 jaar, 20 nummers. Ach dat doet er ook niet toe. Het zijn niet per se de bekendste nummers - hits is sowieso een raar woord in de context van een Zweedse old school death metalband - maar de nummers die de bandleden zelf als hun favorieten beschouwen; de selectie is dan ook door henzelf gemaakt.

Het materiaal klinkt vertrouwd, en zo op een hoop gegooid zelfs redelijk inwisselbaar. Aangezien het opperhoofd zelf constant aanwezig is, klinken de nummers over het algemeen eenvormig qua stijl en uitvoering, ondanks de gewijzigde line-ups door de jaren heen. Begrijp me goed: dit is geen kritiek, gewoon een constatering. Mij mag je bij wijze van spreken 's nachts wakker maken voor dit soort old school herrie.

De tweede CD is zeker een stuk interessanter: hierop staan maar liefst 27 tracks van demo's, EP's, splits, maar ook eerder onuitgebracht materiaal en allerlei andere rariteiten. Dat begint al met de eerste twee nummers Natures Bleeding en Religious Cancer: twee opnieuw opgenomen tracks van elk van de demo's van Terminal Grip. Het is hooguit een gemiste kans dat we een paar nummers al wel kennen van eerdere compilaties, dit is volgens mij al wel de vijfde of zo. Al blijven hier nog genoeg geinige hebbedingetjes over.

Het bijbehorende boekwerkje staat vol met anekdotes en liner-notes, waardoor je ook wat meer info en achtergronden van een aantal nummers krijgt. Zoals bijvoorbeeld over Flesh Nest, een nummertje onvervalste grind dat door Dan Swanö voor de grap gemixt is toen de band nieuwe apparatuur aan het uitproberen was.

Ook de foto's zijn het bekijken zeker waard, ze geven een fraai overzicht van de band en de muzikanten door de jaren heen. En dan heb ik het nog niet gehad over de verrukkelijk smerige albumcover van de hand van Daniel “Devilish” Johnsson. Lekker old school ook. Al met al een leuk document voor de liefhebber, en dan ook nog voor een zacht prijsje (het is bijna december he).

Rogga Johansson - Guitars, Vocals

Dennis Blomberg - Guitars

Matte Fiebig - Drums

Martin Klasén - Bass