Loading...

Paganizer - Land of Weeping Souls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-09-2017

Tracklist

01. Your suffering will be legendary
02. Dehumanized
03. Forlorn dreams
04. Land of weeping souls
05. The insanity never stops
06. Selfdestructor
07. Death addicts posthumous
08. The buried undead
09. Soulless feeding machine
10. Prey to death

Allemachtig, al weer een nieuwe Paganizer?! Deze keer geen EP, zoals de laatste paar die me om de oren vlogen (er verschenen er vier in 2016). In augustus van 2017 is het blijkbaar tijd voor een heuse langspeler: Land of Weeping Souls. En dat is dan toch stiekem een jubileum: het is de tiende langspeler van Paganizer.

De huidige incarnatie van Paganizer lijkt zowat een Zweedse allstar band. Naast uiteraard Rogga Johansson hebben ook de overige muzikanten inmiddels de nodige ervaring in al dan niet Johansson-gerelateerde bands als Mordenial, Portal, Down Among the Dead Men, Ribspreader, Zombified en Echelon. Wie echter een ongeïnspireerde plaat van een clubje veteranen verwacht zit er echter best een eind naast.

Daar waar ik Johansson nog wel eens van gemakzucht wil betichten klinkt deze Land of Weeping Souls in mijn beleving namelijk best verfrissend. Niet qua muzikale insteek natuurlijk, de Zweedse old school death blijft een zeer voorspelbare en inmiddels vrij fantasieloze richting, die hier braaf gevolgd wordt. Daarentegen meen ik juist in de uitvoering een behoorlijk drive te horen, ik zou het bijna enthousiasme willen noemen. De nummers klinken over het geheel genomen wat vlotter, en bevatten zo af en toe wat subtiele afwisseling op het door en door bekende thema.

Het is waarschijnlijk een gevoelskwestie, maar na het aanhoren van zoveel Johansson-producties die wel erg veel op elkaar dreigen te lijken, heb ik daar op dit album gewoon wat minder last van. Beschouw dat maar als een compliment. Natuurlijk, deze muziek klinkt herkenbaar en vertrouwd, het album luistert dan ook weer lekker makkelijk weg. Het grofkorrelige Zweedse doodsmetaal wordt dan ook kunstig voorzien van groove en melodie. Lekker beukwerk met een vleugje punk/crust-attitude voor de dwarsheid. Zo kan Paganizer nog wel weer even mee. Luistertips: The Insanity Never Stops en The Buried Undead!

Rogga Johansson - Guitars, Vocals

Kjetil Lynghaug - Guitars

Matte Fiebig - Drums

Martin Klasen - Bass