Loading...

Paganizer - World Lobotomy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-05-2013

Tracklist

01. Prelude To The Lobotomy
02. World Lobotomy
03. The Sky On Fire
04. Mass Of Parasites
05. As Blood Grows Cold
06. Ödeläggaren
07. You Call It Deviance
08. As The Maggots Gather
09. Trail Of Human Decay
10. The Drowners
11. The Last Chapter
12. Hunt Eat Repeat

Wat kan ik nog vertellen over Rogga Johansson dat niet al eerder voorbij is gekomen. De man poept met z'n vele bands en projecten zo veel cd's uit dat ik het gevoel heb dat ik zowat wekelijks over hem schrijf. Met een van zijn eerste en 'echte' bands Paganizer is hij met World Lobotomy alweer toe aan album nummer negen. En eerlijk gezegd verwacht ik hier ook niet van dat het tot grote aardverschuivingen zal gaan leiden, hoe heerlijk ik 's mans muziek ook vind.

Want ondanks de enorme productiviteit staat Johansson wel altijd borg voor kwaliteit. Net zo zeker als dat, is het gegeven dat wel vaststaat wat voor muziek je kunt verwachten. Hoewel de goede man de laatste jaren de neiging heeft om voor elk thema met een aparte band op de proppen te komen, richt hij zich met een van zijn oerbands nog altijd op de Zweedse stijl old school death. Hoofdzakelijk catchy ouderwetse death metal om precies te zijn, met invloeden uit thrash en crust, zoals we dat ook op de vorige platen van de band tegenkwamen.

Vanaf de prelude (sferisch pianostukje) van de lobotomie, die overgaat in het titelnummer World Lobotomy is het niet zo zeer voorspelbaarheid troef, maar wel herkenbaarheid. Snelheid is niet het sterkste wapen, maar wel een onmisbaar element binnen de old school thrashy death metal nummers van Paganizer. Sterker vind ik de band wanneer die wat heavier voor de dag komt, zoals bijvoorbeeld het heerlijke basintro van The Sky On Fire.

De hoempa (crust)punky / thrashy tempo's neem ik voor lief, al is een track als Ödeläggaren natuurlijk niet te versmaden. Ik geniet optimaal van de loggere, tragere, midtempo passages, met de lage tonen verwoesting nalatend in de maagstreek. Al klinkt Johansson eigenlijk in elk tempo wel lomp, en blijven de riffs om de vingers bij af te likken.

Paganizer brengt met World Lobotomy het rituele jaarlijkse (niet letterlijk natuurlijk) album uit, heel fijn om een keer te beluisteren, maar niet echt een album waar we het over jaren nog eens over gaan hebben. Altijd vertrouwd, maar nooit (meer) wereldschokkend.

Rogga Johansson - Vocals, Guitars

Jocke Ringdahl - Drums

Andreas 'Dea' Carlsson - Guitars

Dennis Blomberg - Bass