Loading...

Pale Divine - Consequence Of Time

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-07-2020

Tracklist

01. Tyrants & Pawns (Easy Prey)
02. Satan in Starlight
03. Shadow's Own
04. Broken Martyr
05. Phantasmagoria
06. Consequence of Time
07. No Escape
08. Saints of Fire

Pale Divine viert dit jaar het 25-jarige jubileum met een nieuw album: Consequence Of Time; gezien de historie van de band relatief snel na de voorganger. Het is het geluid van een band wiens sonische evolutie in volle gang is en zich ontvouwt in acht nummers van betoverende songwriting en ongeëvenaarde metalen diversiteit. Ik maakte pas kennis met deze band met hun voorgaande zelfgetitelde album van eind 2018.

Bands zijn zelden op zoek om zichzelf opnieuw uit te vinden wanneer ze de grens van 25 jaar bereiken. Het is een mijlpaal die het vieren waard is en misschien vooral een indicatie van een bestaande formule waaraan niet hoeft te worden gesleuteld. Pale Divine blijkt echter wel degelijk toe aan nieuw elan, al lijkt hier meer sprake te zijn van een samenloop van omstandigheden dan dat dit bewust is opgezocht. Met de toetreding van zanger en gitarist Dana Orrt is namelijk driekwart van de Beelzefuzzbezetting in ere hersteld, en zijn komst betekent een serieuze upgrade van het Pale Divine-geluid. De dubbele gitaar- en vocale aanval blijkt op Consequence Of Time namelijk om van te smullen voor de liefhebber van klassieke doom-rock (denk Black Sabbath) en -metal.

Hoewel, misschien is het niet consequent pure doom dat Pale Divine speelt. Klassieke epische heavy metal maakt ook een voornaam bestanddeel uit van het geluid. Zo horen we bijvoorbeeld ook flitsende gitaarsolo's voorbij komen, als ook de nodige uptempo stukken. De zwaarte van een Phantasmagoria versus de lichtvoetige en compacte aanpak van het met luchtige zangpartijen en dito gitaarsolo's doorspekte Shadow's Own (voor doom-begrippen wel erg kort met z'n speelduur van onder de drie minuten) en het ronduit snelle No Escape vormen de paradoxale uitersten van het koord waarlangs Pale Divine zich voortbeweegt. Het is natuurlijk het mooiste wanneer de diversiteit binnen een enkele track naar voren komt; titelnummer Consequence Of Time komt aardig in die richting.

Niet helemaal verrassend zijn het twee nummers die het best etaleren waar het bij Pale Divine om draait. Dat zijn het afwisselende titelnummer Consequence Of Time (strategisch geplaatst als begin van de 'tweede helft') en de epische afsluiter Saints Of Fire. Dat betekent sowieso dat de band z'n album uitstekend heeft opgebouwd, omdat de hoogtepunten op de voor een luisteraar 'breekpunten' heeft geplaatst. Natuurlijk moeten die ijkpunten dan nog wel tot de meest memorabele momenten uit kunnen groeien, en juist dat heeft Pale Divine prima begrepen.

Als aanrader zou ik nog kunnen zeggen dat dit een typische Cruz Del Sur-release is van een Amerikaanse epische heavy metalband zoals het label er wel meer onder z'n hoede heeft. Hoe vooringenomen ook, dat is wel precies wat het is, en daarmee dus oprecht een kwaliteitsvolle aanrader.

Greg Diener - guitar, vocals

Dana Ortt - guitar, vocals

Ron 'FeZZy' McGinnis - bass

Darin McCloskey - drums