Loading...

Paradox - Pangea

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 27-05-2016

Tracklist

01. Apophis
02. Raptor
03. The Raging Planet
04. Ballot Or Bullet
05. Manhunt
06. Cheat And Pretend
07. Pangea
08. Vale Of Tears
09. Alien Godz
10. El Muerte

De uit Duitsland afkomstige band Paradox bestaat al weer 30 jaar. En toch is dit pas hun zevende album. Sinds de vorige Tales Of The Weird zit ook alweer vier jaar. Nu werd het dan tijd om hun dertigste verjaardag te vieren met een nieuw album. Bandleider en zanger/gitarist Charly Steinhauer is de laatste anderhalf jaar bezig geweest met het schrijven en opnemen van deze plaat. Dat het uiteindelijk ook zolang heeft geduurd werd ook veroorzaakt door wat medische- en privé omstandigheden.

Uiteindelijk heeft dit alles wel ertoe geleid dat Pangea het langste album is dat Pardox ooit heeft opgenomen. Zestig minuten lang worden we op een niet geheel onprettige manier bezig gehouden met het luisteren naar tien nummers. Er loopt een soort van rode draad door het album. Pangea is het laatste supercontinent en een symbool van het begin van het einde van het leven op aarde. Diverse oorzaken komen aan bod in de nummers.

Openingsnummer Apophis komt sterk uit de startblokken met hakkende gitaren en de bijtende stem van Charly. Gevolgd door Raptor, dat gedragen wordt door een sterke rif en baslijnen die me een beetje aan Overkill doen denken. Elk nummer zit verrassend goed in elkaar, en slechte nummers staan er eigenlijk niet op het album. De heren van paradox weten genoeg variatie in hun spel te leggen om de aandacht van de luisteraar vast te houden. Al met al weet de band zo een leuke mix van thrash- en powermetal ten gehore te brengen. Charly Steinhauer heeft de originele bezetting van het debuut album product Of Imagination (1987) de achtergrondzang laten verzorgen op Pangea (het nummer). Een leuk extraatje.

De mensen die Paradox altijd al een warm hart hebben toegedragen, kunnen dit album met een gerust gevoel aanschaffen. Ik denk dat ik zelf nog regelmatig naar deze plaat zal terug grijpen. Een welkome verrassing!

Charly Steinhauer - vocals, guitars

Gus Drax - guitar

Tilen Hudrap - bass

Kostas Milonas - drums