Loading...

Periphery - Periphery III: Select Difficulty

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 27-08-2016

Tracklist

01. The Price Is Wrong
02. Motormouth
03. Marigold
04. The Way The News Goes…
05. Remain Indoors
06. Habitual Line Stepper
07. Flatline
08. Absolomb
09. Catch Fire
10. Prayer Position
11. Lune

Zie dat imposante Juggernaut tweeluik uit 2015 maar eens te overtreffen. Mijns insziens kwamen daar alle ideeën van de progressieve djent-act Periphery op formidabele wijze samen. Toch zitten we na een klein jaar alweer gebogen over het hagelnieuwe Periphery III: Select Difficulty. De heren hebben er duidelijk zin in en derhalve blijken de ideeënbusjes duidelijk nog niet helemaal leeggeroofd.

Het album gaat van start met het woeste Price Is Wrong, gevolgd door het even zo woeste Motormouth. Beiden driftige krachtsuitspattingen zonder nuance of melodie. Wel met uiterst drukke riffjes en drumpatronen. Pas in het meeslepende Marigold komt de bands schizofrenie weer bovendrijven met mooi ingepaste poppy passages en een meeslepend slot. Alweer moet ik denken aan Pain Of Salvation. En dan met name het zangwerk op hun album Scarsick waar dergelijke zanglijntjes ook ruimschoots te vinden waren. Het ligt ook aan het timbre van zanger Spencer Sotelo dat erg veel herinneringen oproept aan het timbre van Daniel Gildenlöw.

In het navolgende The Way The News Goes... worden dingen pas echt weer knotsgek. De zeurderige poppy patronen die schaamteloos over een driftige blastpassage worden gedrapeerd zijn op zijn minst intrigerend. De neoklassieke accenten die soms uit de koker van Dream Theater of zelfs Symphony X lijken te komen kleden het nummer op fascinerende wijze aan. Remain Indoors heeft een wat kalmer karakter en volgt ook een iets traditioneler stramien. Maar toch liggen er enkele afwijkende details op de loer.

Of dit de twee voorgangers overtreft, durf ik niet te zeggen. Het nieuwe album is in elk geval een stuk compacter. Ook musiceert dit clubje muzikanten elke noot achteloos in de roos. De brei aan invloeden van weleer zijn andermaal zeer gestructureerd en doordacht in de groeven geperst. De songs zijn onvoorspelbaar in hun opbouw en dat maakt van III: Select Difficulty sowieso een hele boeiende ervaring.

Spencer Sotelo - zang

Misha Mansoor - gitaar

Matt Halpern - drums

Jake Bowen - gitaar

Mark Holcomb - gitaar

Adam "Nolly" Getgood - bas

  • Ik kan me helemaal vinden in je review! Te gekke plaat, maar niet perse beter dan de vorige.

    Door Peter Hagen op 27-08-2016 16:21:41