Loading...

Periphery - Periphery IV: Hail Stan

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 02-07-2019

Tracklist

01. Reptile
02. Blood Eagle
03. CHVRCH BVRNER
04. Garden in the Bones
05. It's Only Smiles
06. Follow Your Ghost
07. Crush
08. Sentient Glow
09. Satellites

Periphery weet altijd respect af te dwingen met hun rijk ingekleurde, moderne metal. Mastermind Misha Mansoor heeft de laatste boreling de hoofdbrekende naam Periphery IV: HAIL STAN gegeven. De puzzelaars onder ons kunnen aan de slag om de oplossing achter deze mysterieuze titel aan te dragen. Qua huishoudelijke mededelingen moet gezegd worden dat hoewel bassist Adam "Nolly" Getgood de band verlaten heeft, hij nog wel te horen is als sessiemuzikant. Niet alleen dat want hij zat ook nog eens achter de mengtafel.

Muzikaal zet men weer enkele stappen verder dan de vorige releases. De band weet de klassieke progressieve elementen nog soepeler samen te brengen met haar meer neurotische djent/metalcore inborst. Het resultaat levert een stapel vlot gearrangeerde nummers op die evenwel boordevol details zitten alsook zeer gemakkelijk zijn om in te komen. Zoiets heet dan een ‘lekker album’ bij gebrek aan een betere term.

Allereerst is er de opener die ruim zestien minuten klokt. Een vlot nummer waarbij vooral het zangwerk een positieve rol speelt. Natuurlijk heeft Spencer Sotelo die nasale zeurklank die zoveel van die metalcoregasten erop nahouden, maar deze man heeft wel veel meer kracht in zijn cleane vocalen en gaat door zijn timbre regelmatig als Daniel Gildenlow van Pain Of Salvation klinken. De contrasterende schuurpapieren vocalen zijn er nog ook nog steeds ter al lijkt het alsof dat wel wat meer naar de achtergrond is gedrukt. Ogenschijnlijk gemakkelijke ritmes en fijne djentriffs maken de boel op gepaste wijze af.

Periphery doet datzelfde dunnetjes over in de andere tracks, zij het wat compacter. Blood Eagle beukt en grooved erop los. Terwijl Follow Your Ghost het tempo aanmerkelijk verhoogt. In Crush wordt er geëxperimenteerd met electronische dansbeats. Het is een gelaten song met een kalme uitstraling. Het zal vast fronsende wenkbrauwen opleveren maar dit geflirt met hedendaagse popmuziek gaat Periphery goed af.

HAIL STAN geeft blijk van een verdere perfectionering van het Peripherygeluid. Daarbij wordt het pennen van sterke songs niet uit het oog verloren. Het album klinkt enthousiast en energiek als altijd. Verwacht dus een toegankelijker album dat geenszins als compromis klinkt. Periphery evolueert op een volstrekt logische wijze in de richting van een artistieke grootmacht.

Spencer Sotelo - zang

Misha Mansoor - gitaar, bas

Matt Halpern - drums

Jake Bowen - gitaar

Mark Holcomb - gitaar