Loading...

Pestilence - Levels Of Perception

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-06-2024

Tracklist

01. Horror Detox
02. Mvlti Dimensional
03. Mobvs Propagationem
04. Sinister
05. Dehydrated
06. Dominatvi Svbmissa
07. Land of Tears
08. Necromorph
09. Deificvs
10. Twisted Truth
11. Sempiternvs
12. Ovt of the Body

Bandopperhoofd Patrick Mameli wilde al langere tijd een best-of album van Pestilence, maar niet zomaar eentje. En dus werd het een verzameling nummers van door de jaren heen, maar dan wel recent opnieuw opgenomen, in de bandbezetting van het laatste album Exitivm (2021). Hier is Levels Of Perception.

Het opnieuw opnemen zorgde er niet alleen voor dat er een frisse wind door het materiaal gaat, maar ook dat Mameli subtiele veranderingen kon doorvoeren in sommige arrangementen. Zijn huidige, meer ervaren visie weerspiegelt de gedachte van het onderscheiden van goedkope, fantasieloze compilaties. De composities waren grotendeels al okay, het geluid van nu maakt ze alleen nog maar beter, zo is / was de gedachte. Inderdaad, verschillende manieren van waarneming....

De basis van deze opnamen is al in 2021 opgenomen door drummer Michiel van der Plicht tijdens een live-stream in Het Paard in Den Haag. Deze drumtracks bleken zo goed dat ze wel gebruikt moesten worden, en inspireerden Mameli om de rest van het album te vervolmaken. Aldus besloot hij om het album zelf te engineeren, mixen en masteren, om zo de volledig controle in eigen hand te houden.

En dan was er ook nog iets met de albumcover, ook volledig in de geest van deze tijd door AI gegenereerd, na veel gedoe online uiteindelijk toch afgekeurd, en vervangen door een veel saaier exemplaar. Heel eigenwijs heb ik de oorspronkelijke hoes bij dit artikel gezet, omdat deze bij mijn promo-exemplaar zat. Ik vind 'm stiekem ook gewoon beter.

Voor nummers die al eind jaren '80 (Dehydrated, Out Of The Body) of begin jaren '90 (Land Of Tears, Twisted Truth) zijn opgenomen dan wel verschenen, werken de nieuwe versies prima wat mij betreft, maar heropnames van het al genoemde Exitivm lijken me wat overbodig. Vooral de remakes van de oudste tracks lijken me voor zowel oude als nieuwere fans interessant; mocht je willen weten wat Pestilence tegenwoordig verder uitspookt, dan kun je beter Exitivm eens checken.

Patrick Mameli - Vocals, guitars

Rutger van Noordenburg - Guitars

Michiel van der Plicht - Drums

Joost van der Graaf - Bass