Loading...

Planet Of The Dead - Pilgrims

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-10-2021

Tracklist

01. Gom Jabbar
02. Pilgrim
03. Nostromo
04. The Sprawl
05. Escape from Smith's Grove
06. Directive IV
07. The Cursed Earth
08. The Great Wave

There is no why!

Een lekker lomp potje (doomy) stoner gaat er bij mij altijd wel in. Deze keer is het nota bene een band uit Nieuw Zeeland die daarin gaat voorzien, en wel met hun tweede album Pilgrims; dit is de opvolger van Fear Of A Dead Planet van anderhalf jaar geleden.

Met een hoofdrol voor zompige riffs, moddervette grooves en rasperige vocalen kan Planet Of The Dead voor mij weinig verkeerd doen. De schatplichtigheid aan Black Sabbath - luister maar eens naar semi-titelnummer Pilgrim - ligt er zoals gebruikelijk in dit genre dik bovenop, maar stoort geen moment. Er zijn maar weinig bands in dit genre die het zonder doen. Je kunt je zelfs afvragen of dat sowieso wel mogelijk is.

Dat het niet alleen maar rechttoe rechtaan doordenderen is laat The Sprawl goed horen. Dynamisch en atmosferisch zijn hier de sleutelwoorden voor dit sterk opgebouwde nummer. Daarna gaat het weer verder met compactere riff-monsters Escape From Smith's Grove (met heerlijke tempoversnelling) en Directive IV. Allemachtig zeg, hoe zwaar, donker en dreigend kun je je riffs laten klinken! Nou, dat laat Planet Of The Dead hier heel goed horen.

Met het - opnieuw zeer atmosferische - The Great Wave sluit het album in stijl af. Lekker loom, zwaar en traag, zo heb ik mijn stoner graag; en natuurlijk mag ook hier een min of meer verrassende wending niet ontbreken. Gaandeweg dit nummer kruipt nog een vergelijking m'n hoofd in, die me bij latere luisterbeurten ook niet meer los laat. Dat begint bij de zang, maar is natuurlijk ook op de muziek van toepassing. Dat is Matt Pike, die met Sleep en High On Fire ongetwijfeld van invloed is geweest op het geluid van Planet Of The Dead. En ook daar is natuurlijk helemaal niks mis mee.

Ik heb zonder meer genoten van Pilgrims, en naar aanleiding daarvan ook debuut Fear Of A Dead Planet eens goed beluisterd. De onderlinge variatie is minimaal, Planet Of The Dead is zeer consequent is z'n aanpak. Hooguit laat het eerste album iets meer psychedelische invloeden horen. Ik kijk er wel naar uit hoe deze band in de toekomst z'n platen spannend wil blijven houden.

Mark Mundell - vocals

Malcolm McKenzie - guitar

Kees Hengst - bass

Josh Hussey - drums