Loading...

Powerwolf - Best Of The Blessed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-07-2020

Tracklist

CD 1:
01. We Drink Your Blood (New Version)
02. Army of the Night
03. Demons Are a Girl's Best Friend
04. Werewolves of Armenia (New Version)
05. Saturday Satan (New Version)
06. Amen & Attack
07. Where The Wild Wolves Have Gone
08. Resurrection by Erection (New Version
09. Sanctified with Dynamite (New Version)
10. Kreuzfeuer
11. Armata Strigoi
12. Kiss of the Cobra King (New Version)
13. Killers with the Cross
14. Sacred & Wild
15. In Blood We Trust (New Version)
16. Let There Be Night
CD 2 (live 2018):
01. Fire & Forgive
02. Incense & Iron
03. Amen & Attack
04. Demons Are a Girls Best Friend
05. Killers With The Cross
06. Armata Strigoi
07. Blessed & Possessed
08. Where The Wild Wolves Have Gone
09. Resurrection by Erection
10. Stossgebet
11. All We Need is Blood
12. We Drink Your Blood
13. Werewolves of Armenia
14. Lupus Dei

Hoewel Preachers Of The Night (2013) pas het eerste album van Powerwolf was dat ik hier besprak, ken ik de band al sinds 2007. Vooral als live-band wist ik de band in die eerste jaren te waarderen, meer nog dan hun albums. Om het beste van beide aspecten te verenigen - hoe toevallig - komt de band deze maand met Best Of The Blessed, een uiteraard in verschillende formaten verkrijgbaar overzicht van zowel hun 'greatest hits' (CD 1) als een fraai uitgevoerde live-registratie (CD 2).

Het siert band en label dat ze niet voor de gemakkelijkste weg hebben gekozen voor een standaard verzamelaar. Van de 16 nummers bestaat namelijk bijna de helft uit opnieuw opgenomen versies van de betreffende nummers. Qua insteek natuurlijk helemaal getrouw aan het origineel, maar op details hoor je toch wel wat verschilletjes. Dat maakt dit overzicht natuurlijk ook interessant voor de fan die verder alles al heeft. Een kniesoor zou kunnen opmerken dat de nieuw opgenomen versies noodzaak zijn omdat het nummers betreft die dateren van voor de tijd dat Powerwolf bij Napalm zat (voor die tijd zat de band bij Metal Blade). Dat klinkt goedkoop, is het misschien ook, maar ik waardeer het wel degelijk; de luisteraar lijkt me de winnaar.

Het pluspunt daarbij is dat elk studio-album hier vertegenwoordigd is, vanaf het prille debuut Return In Bloodred uit 2005. En eerlijk gezegd knappen die oudste tracks ook wel wat op van de hernieuwde inzichten van een meer ervaren band. Het klinkt allemaal net wat voller en meer volwassen gearrangeerd. Gepolijster ook inderdaad, waarmee de authentieke charme van de oorspronkelijke versies teniet is gedaan. Net dat oubollige sfeertje is er uit, dat vind ik persoonlijk wel jammer. Dat de vernieuwde versies technisch superieur zijn is dan misschien een bescheiden voordeel.

Hoewel het audio-gedeelte van CD 2 (een registratie van de Wolfsnächte Tour van 2018) uitstekend verzorgd is, doet het ontbreken van beelden natuurlijk geen recht aan een Powerwolf live-optreden. Het visuele aspect is bij deze band zo belangrijk dat 'audio only' een beetje behelpen is. Gelukkig zijn er op het bekende video-kanaal van diverse nummers officieel ook beelden te zien, deze geven een getrouwe weergave van wat de band te bieden heeft. En waaruit ook duidelijk meg blijken dat Powerwolf op het podium de sterkste versie van zichzelf is.

Hoewel Powerwolf langzamerhand moet oppassen geen karikatuur van zichzelf te worden - de weerstand tegen de eenvormige power metal van de band is groeiende binnen de metalscene - heb ik vanaf den beginne een zwak voor het Duitse gezelschap. Ten tijde van hun eerste 'grote' tour kon ik een CD'tje nog 'gewoon' bij de bandleden aan hun bescheiden merchandise-tafeltje kopen na hun optreden. Die toegankelijkheid ben en zal ik niet vergeten. Best Of The Blessed vormt het fraaist mogelijke overzicht van waar de band vandaan kwam tot hoe het er nu voor staat.

David Vogt "Charles Greywolf" - Guitar

Benjamin Buss "Matthew Greywolf" - Guitar

Falk Maria Schlegel - Keyboards

Karsten Brill "Attila Dorn" - Vocals

Roel van Helden - Drums