Loading...

Powerwolf - The Metal Mass - Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2016

Tracklist

01. Blessed & Possessed
02. Coleus Sanctus
03. Amen & Attack
04. Cardinal Sin
05. Army of the Night
06. Resurrection by Erection
07. Armata Strigoi
08. Dead Boys don't Cry
09. Let there be Night
10. Werewolves of Armenia
11. In the Name of God
12. We drink your Blood
13. Lupus Dei
14. Sanctified with Dynamite
15. Kreuzfeuer
16. All we need is blood

Over Powerwolf schreef ik al eerder in het kader van hun twee meest recente studio-albums. Mijn kennismaking met deze band, maar ook hun muzikale insteek, aankleding, thematiek (kerkorgels, religieuze thematiek, Latijnse titels, weerwolven) en vooral de vasthoudendheid (de opera-achtige zang van opperhoofd Attila Dorn, de overdreven aandacht voor de toetsenist, a la Rammstein) waarmee dit alles wordt uitgevoerd kwamen daarbij aan bod.

Nu is het dan tijd voor het eerste echte live-pakket van deze Duitse power metalband, met de welgekozen titel The Metal Mass - Live, die op het podium een lust voor oor en oog biedt; voor de liefhebber dan toch. Zoals altijd mogen we het doen met het 'audio only' gedeelte van dit uitgebreide pakket, dat naast deze fraai vormgegeven digipak CD met 16 nummers, ook nog verkrijgbaar is als dubbel-DVD en/of Blu-Ray, mediabook of earbook. O ja, ook nog als dubbel-LP op zwart of gekleurd vinyl.

De CD bevat een compleet (integraal?) optreden van Powerwolf, opgenomen op 2 oktober 2015 in de Turbinenhalle in Oberhausen, Duitsland. Het visuele gedeelte bevat daarnaast nog twee festivaloptredens, van Summer Breeze (ook in Duitsland) en het Tsjechische Masters Of Rock, ook beiden uit 2015. Daarnaast zijn ook nog de nodige videoclips, en twee documentaires (een Summer Breeze backstage docu, en een band-docu met de naam Kreuzweg) te zien, die vooral duidelijk maken hoe populair Powerwolf in Duitsland is. Overigens is dat ook goed terug te zien, en vooral te horen, tijdens het optreden in Oberhausen.

Qua songmateriaal valt er weinig aan te merken op deze live-registratie. De 16 nummers bieden een redelijke dwarsdoorsnede van het studiomateriaal van deze band. Waarbij opvalt dat de laatste drie albums het meest aan bod komen, dat lijkt me logisch, en het debuut volledig genegeerd wordt. Dat lijkt me ook logisch, want geen weerwolf ... eeehhh ... hond kende deze band toen nog. Het zijn dan ook vooral de nummers die ook al als video zijn verschenen - de 'hits' zeg maar - die gespeeld worden, en op een groots onthaal kunnen rekenen. Wat me verder opvalt is dat alle aankondigingen en dergelijke in het Duits zijn. Dat verbaast me, omdat al bekend was dat een serie shows opgenomen zou worden voor een release, ook buiten de Duitse taalgrenzen; dus waarom niet gekozen voor Engels?

Objectief bekeken is er eigenlijk helemaal niks mis met deze live-registratie. Maar ik denk dat het vooral van je eigen mening ten opzichte van Powerwolf afhangt hoe je deze Metal Mass weet te waarderen. Ikzelf vond de band de eerste jaren nadat ik ze heb leren kennen wel ok, al vind ik het inmiddels na zoveel albums wel allemaal heel veel op elkaar gaan lijken. Op een CD van zestien tracks heb ik daar minder last van, en is het vooral een feest der herkenning. Mocht je Powerwolf nog niet zo goed kennen, is dit wel een goed instapmoment, want je hoort (en ziet eventueel) meteen de bekendste nummers van de laatste paar jaar/albums. Dus als overzicht voldoet Metal Mass ook prima. En de fans? Die slikken ongetwijfeld elke noot voor zoete koek.

David Vogt "Charles Greywolf" - Bass, Guitar

Benjamin Buss "Matthew Greywolf" - Guitar

Falk Maria Schlegel - Keyboards

Karsten Brill "Attila Dorn" - Vocals

Roel van Helden - Drums