Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Primal Creation - Demockracy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-08-2017

Tracklist

01. The Mockracy
02. Vote Clown - Await The Trap
03. Cast The First Stone
04. Good Riddance
05. Retain The Fight
06. Emperor
07. Vote Clown - A Lost Cause
08. Memories
09. ... Of Diminishing Returns

Primal Creation is een moderne thrash metalband uit Oost-Vlaanderen, België. De band timmert sinds 2007 aan de weg en bracht in 2013 EP The Struggle uit. Vier jaar later presenteert de band zich hier met debuutalbum Demockracy. Het album is opgenomen door Francis Snebbout in de Oakwood Recordings Studio en gemasterd door Alan Douches van West West Side Music, NY. Het artwork werd ontworpen door Fabio Listrani. Tot zover de droge info vooraf.

Moderne thrash metal betekent in elk geval variatie, die is hier dan ook volop aanwezig. Weliswaar zijn veel van de hakkende riffs verankerd in de Bay Area roots, maar dat is dan ook eigenlijk het enige old school aspect aan de muziek van Primal Creation. Namen als Megadeth en Testament schieten me regelmatig door het hoofd. Direct in opener The Mockracy wordt daarnaast al geflirt met (Gothenburg) melodeath en metalcore (die breakdowns!). Uiteraard worden groove (Vote Clown - Await The Trap) en een flinke portie melodie niet vergeten (zoals bijvoorbeeld Vote Clown - A Lost Cause en het afsluitende duo Memories ... Of Diminishing Returns laten horen).

Helaas voor mij betekent moderne thrash ook dat we de vocalen daarbij krijgen waarvan men blijkbaar vindt dat die hier bij horen. Ik hou dus niet van dat overschreeuwde hard/metalcore geblèr, en hoor echt veel liever cleanere zang of een klassieke brul bij dergelijke relatief melodieuze muziek - indertijd ook al mijn bezwaar bij Incarnate (de vorige band van brulboei Koen Mattheeuws) als ik me niet vergis. Zelfs pure thrashnummers en passages (Retain The Fight) worden voorzien van deze zelfde zang, die daarmee wel gebrek aan afwisseling vertoont - in tegenstelling tot de muziek dus. Maar goed, ik zal het er mee moeten doen; bovendien doet die zang weliswaar afbreuk aan mijn luistergenot, maar niet aan de muzikale kwaliteiten van Primal Cremation.

Als geheel luistert Demockracy namelijk lekker weg, en ik heb ook geen enkel slecht nummer kunnen ontdekken. Primal Creation heeft het liedjes schrijven duidelijk voorop staan, want als compositie zijn ze gewoon af voor mijn gevoel. Ik denk dat de band met hun stijl van musiceren best wel eens raak zou kunnen schieten binnen het hedendaagse muzikale klimaat.

Clint Dusslier - Drums

Ruben Dhaene - Gitaar

Cédric Uyttendaele - Gitaar

Ewoud Herregat - Bas

Koen Mattheeuws - Zang