Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Promethean Misery - In Winter, We Are Lost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-07-2018

Tracklist

1. In Winter, We Are Lost

Een bespreking van een een enkele single, één nummer dus slechts. Ik doe het niet vaak, maar ik was zo positief verrast door dit nummer en de persoon / het verhaal er achter dat ik er toch even aandacht aan wilde besteden. Ik ga dan ook proberen het kort te houden.

Promethean Misery staat te boek als een Australische doom metalband, die in het recente verleden blijkbaar al twee albums heeft uitgebracht: Before My Eyes (2016) en Ghosts (2017). Tot zover niks bijzonders. Wel redelijk bijzonder (en uniek?) is het dat het hier een band betreft die bestaat uit één vrouw. Deze multi-instrumentaliste en zangeres heet Samantha Kempster, en is onder anderen mede-oprichtster van de doomdeath metalband Myraeth uit haar thuisland. Daarnaast bestiert ze dus volledig haar eigen band, want behalve dat ze alle instrumenten zelf bespeelt, en zingt, is ze ook in haar eentje verantwoordelijk voor het schrijven, opnemen en produceren van al het materiaal van Promethean Misery.

De eerder deze maand verschenen single In Winter, We Are Lost is dus mijn kennismaking met dit multi-talent en haar muziek. De single / video is overigens een voorbode van het later dit jaar te verschijnen album Tied Up In Strings. En wat een machtig voorproefje. Dit is prachtige, uitermate sfeervolle melodieuze doom metal. Heerlijk melancholiek, een tikje ingetogen, maar zo meeslepend, gevoelig; echt helemaal raak wat mij betreft. De eenvoudige, maar doeltreffend gevoelige zangstem van Samantha ligt als een warme deken over de intens klinkende doom. Opgesierd met (veel) piano en strijkers is dit niet de meest heftige metal, maar daarom niet minder mooi.

Wat de muziek van mevrouw Kempster nog extra bijzonder maakt, is dat er geen gitaar in voorkomt! Naast de genoemde instrumenten en zang horen we uiteraard wel 'gewoon' een ritmesectie; en wat normaal gesproken voor gitaarriffs en -leads moet doorgaan wordt hier gespeeld door middel van een nadrukkelijk distorte viool! En dat maakt deze dame en haar muziek natuurlijk wel behoorlijk apart. Maar wat voor mij deze muziek zo bijzonder maakt zijn niet de genoemde 'selling-points', maar de heerlijke sfeer die dit alles teweeg brengt. Midden in een periode van dertig graden waarin we hier in Nederland al even zitten, kijk ik al halsreikend uit naar het najaar....

Samantha Kempster - all instruments and voices