Loading...

Purification - The Exterminating Angel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-08-2021

Tracklist

01. Unholy Resurrection
02. On Earth As It Is
03. The Exterminating Angel Part I and II
04. Sublime Thrones In Kaaba
05. Dreamtiger
06. The Way Of All Flesh

Heel eerlijk gezegd: het release-tempo van het Amerikaanse Purification is bijna niet bij te houden. En dat voor een doomband! Opgericht in 2018 kwam de band in datzelfde jaar met een demo, een EP, en een compilatie daarvan. In 2019 verscheen hun eerste album Destruction Of The Wicked, waarna de opvolger Perfect Doctrine alweer een goed jaar later werd uitgebracht. Het debuut kende ik toen nog niet (maar heb ik inmiddels ook beluisterd) dus Perfect Doctrine was mijn kennismaking. Ook in 2020 verscheen nog album nummer drie Dwell In The House Of The Lord Forever; zo snel gaat het dat ik die weer heb gemist. Maar geen nood: amper drie jaar na oprichting komt Purification met album nummer vier: The Exterminating Angel.

De stijl van Purification is geworteld in dezelfde voedingsbodem als die waaruit bands als Reverend Bizarre, Lord Vicar en Saint Vitus ontsproten zijn; zeg maar het betere post-Black Sabbath-tijdperk. De rekrutering van drummer Count Darragh heeft ertoe geleid dat de band niet alleen letterlijk is gegroeid van een duo naar een meer conventioneel power-trio, maar ook dat het geluid wat voller is geworden. Lord Donangato Resurrected kan zich nu volledig concentreren op de leadgitaar - naast William Marshall Purify's vette ritmes en opvallende zangpartijen.

Het lo-fi geluid wordt bewust in stand gehouden, en vind ik zelf een pluspunt voor de old school occulte en doom-atmosfeer. Dat begint al met het begin van opener Unholy Resurrection, dat vol zit met authentieke intro-geluiden. Daarmee is de toon wel weer gezet denk ik, die bedompte vibe mag ik wel. De meeste aandacht gaat uiteraard naar de lagen riffs, leads, fuzz en solo's, met daarnaast die heerlijke dissonante vocale benadering die zorgt voor een extra onheilspellend sfeertje. Ik kan het niet laten om in dat kader mijn persoonlijke favorietje Hooded Priest als vergelijking aan te halen. Het algehele geluid is niet vol in de traditionele zin, soms lijken enkele elementen zelfs wat uit de verte te komen, maar dit past bij uitstek bij de eigenzinnige houding van Purification.

Met regelmaat worden de lome en triestmakende doomklanken afgewisseld met lichtelijke uptempo oprispingen, die dan bestaan uit al even authentieke galopperende epische (heavy) metal. Ook wordt er eens een psychedelisch stukje ingevoegd, voorzien van vervormd gitaarspel en atmosferisch toetsenwerk. Al deze elementen komen alleen al in opener Unholy Resurrection voorbij, maar worden gaandeweg het gehele album zonder aarzeling ingezet. Hoe intiem (en psychedelisch) bijvoorbeeld On Earth As It Is ook begint, zo lieflijk blijft het niet. Hier hoor je naast de al genoemde bands ook raakvlakken met de jaren '60 en '70 occulte rock.

Purification lijkt steeds meer op te schuiven in die richting van ouderwetse space- en psychedelische rock. De doom-uitspattingen zijn er nog steeds, maar wel steeds minder. Sublime Thrones In Kaaba laat bijvoorbeeld bijna alleen maar akoestische instrumenten horen, en heeft met metal niks van doen. Met een mix van gelaagde gitaren, een ingetogen basgitaar, het structurele gebruik van keyboards, ingetogen percussie in plaats van stevig trommelwerk en afwijkende vocale texturen, hoor je een muzikale cocktail met psychedelische, spacey en mammoetpassages terwijl het geluid de luisteraar omhult door een mix van epische en kortere arrangementen. Ik ben echt heel benieuwd waar Purification heen gaat. The Exterminating Angel vind ik hoe dan ook een heerlijk album!

Marshall William Purify - Vocals, Guitars, Bass, Keyboards

Lord Donangato Resurrected - Guitars, Ukelele

Count Darragh, Heathen Conjurer - Drums, Percussion