Loading...

Rammstein - Rammstein

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 20-05-2019

Tracklist

01. Deutschland
02. Radio
03. Zeig Dich
04. Ausländer
05. Sex
06. Puppe
07. Was Ich Liebe
08. Diamant
09. Weit Weg
10. Tattoo
11. Hallomann

Ik denk dat ik rustig mag stellen dat Rammsteins nieuwe album een mijlpaal is in de geschiedenis van metal in de recente jaren. Hoe ongelofelijk lang hebben we wel niet moeten wachten op nieuw werk van de bekende en beruchte Duitsers? Ik moet toegeven dat ik nooit een die-hard fan van ze ben geweest. Ja, ik ben zo’n irritante hitjes- fan. Toch is en blijft Rammstein een band die me prima kan vermaken en die ik ook hoog waardeer voor hun status. En ook de nieuwe plaat - met de simpele titel Rammstein - doet daar niet voor onder!

Opener Deutschland stond al even op youtube en is een mooi en eerlijk betoog over het tweesnijdende zwaard wat liefde voor je land inhoudt, voor wat Duitsers betreft. Een controversieel onderwerp, maar Rammstein zou Rammstein niet zijn als ze niet zo controversieel mogelijk kunnen zijn. De muziek blijft zeer toegankelijk, ook met tweede single Radio, wat ik nog zie als het Rammstein antwoord op Queen’s Radio Gaga. Zeig Dich is ook zo’n heerlijk uitlokkende stamper, deze keer gericht op zedendelicten achter gesloten kerkdeuren. Een onderwerp dat menig band bespreekt en waar ik me ook over verbaas hoe serieus het wordt genomen door een band die bekend staat om hun heerlijk vunzige oversekstheid. Muzikaal gezien betreden we het rauwere terrein, terwijl het koor in de intro zelfs Powerwolf-achtige vibes laat horen.

Aangekomen bij Ausländer wanen we ons weer in disco-achtige sferen. Misschien wel één van de meer poppy tracks op dit album. Wel voorzien van een tekst die ik als zeer cheesy zou afdoen als het Rammstein niet was. Sex is ook zo’n onnodige vereiste voor Rammstein’s doen. Wel blijft het een lekker groovy refrein hebben. Het nummer dat toch echt met kop en schouders erbovenuit steekt voor mij is Puppe. Deze doet zwaar denken aan vooral het oudere werk en vertelt een rauw, luguber en hard verhaal over een oudere zus, een rode kamer en een onthoofd stuk speelgoed. Dít is het ongemakkelijk vunzige en manische werk dat Rammstein groot heeft gemaakt! En ik vind het heerlijk!

Was Ich Liebe is wat meer melancholisch en trager, voorzien van het soort tekst waar Rammstein zo af en toe er toch in slaagt om je op gevoelige plekken te raken. Diamant is een kleine, bijna schattige ballade die ergens doet denken aan de rustige stukken van hun oude hit Seemann. Weit Weg is misschien wel het zwakste en meest voorspelbare nummer op dit album. Erg binnen de lijntjes en standaard. Niet per se slecht wel te verstaan, maar van de verzameling aan overigens prima herrie die dit album rijk is, is dit gewoon de minste. Tattoo nodigt weer uit tot stampen en is een simpele, maar leuke hommage aan versiersels van het mensenlichaam. Afsluiter Halloman brengt meer van het heerlijk macabere werk met thema’s uit hetzelfde duistere hoekje van Rammstein’s creativiteit waar Puppe ook uit voort is gekomen. Neergezet als een spannend nummer dat misschien voor een wat open einde zorgt van dit album.

Was Rammstein’s nieuwe plaat het wachten waard? Dat ligt er maar net aan wat je er van verwacht. Voor mij heeft het zeker zijn geniale momenten, met name Puppe en Zeig Dich, maar de rest komt op mij wat tam over. Maar dat hoeft op zich niet te deren. Net zoals Rammstein zelf, is ook hun nieuwste plaat een onbetwist icoon.

Christoph Schneider - Drums

Richard Z. Kruspe - Guitar

Paul Landers - Guitar

Till Lindemann - Vocals

Oliver Riedel - Bass

Flake Lorenz - Keyboards