Loading...

Rhapsody Of Fire - The Eighth Mountain

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 26-02-2019

Tracklist

01. Abyss of Pain
02. Seven Heroic Deeds
03. Master of Peace
04. Rain of Fury
05. White Wizard
06. Warrior Heart
07. The Courage to Forgive
08. March Against the Tyrant
09. Clash of Times
10. The Legend goes on
11. The Wind The Rain and the Moon
12. Tales of a Hero's Fate

De geschiedenis van het Italiaanse powermetalcollectief Rhapsody kent een ietwat warrig verloop. Zo was er eerst de naamsverandering van Rhapsody naar Rhapsody Of Fire. Dat had te maken met juridische claims die op de naam lagen en is dus verklaarbaar. Daarna verliet oprichter Luca Turilli de band om vervolgens verder te gaan met Luca Turilli’s Rhapsody waarmee hij voortborduurde op vrijwel exact dezelfde stijl en sfeer van Rhapsody Of Fire. Daarnaast is er nog Luca Turilli’s soloproject dat ook al niet van Rhapsody Of Fire te onderscheiden is. Het andere oorspronkelijke bandlid, toetsenist en Alex Staropoli bleef achter met Rhapsody Of Fire en weet zich na het vertrek van zanger en boegbeeld Fabio Lione omringd met gitarist Roby De Micheli, bassist Alessandro Sala, drummer Manu Lotter en zanger Giacomo Voli.

Uiteindelijk komt het erop neer dat de oorsprong van de band medio jaren '90 lag. Dat was een tijd dat het powermetalgenre door elke natie dat niet Duitsland is, beschimpt en bespot werd. Gitaarsolo’s, druk toetsenwerk en fantasieteksten? Dat kan toch helemaal niet. Het moest toen allemaal over ‘de straat’ gaan. En het debuut Legendary Tales uit 1997 maakte wel deel uit van de lichting bands die de de ommekeer markeerde voor de populariteit van het doorgaans opgewekte genre.

Met het recent verschenen The Eighth Mountain ontvouwt Alex Staropoli dus de start van een nieuw fantasie-epos dat als decor van de muziek van Rhapsody Of Fire mag gaan dienen. Want er bestaat natuurlijk geen Rhapsodyplaat zonder begeleidend fantasieverhaal. De Algalord Kronieken en de bijbehorende Emerald Sword-saga lijken definitief te zijn afgesloten. Het betreft hier The Nephilim's Empire Saga. En opnieuw treffen we een wereld aan dat in de duisternis is gestort en waarbij ongetwijfeld een held bij een antieke voorspelling ten tonele verschijnt om de hele bende aan gort te slaan. De bloemetjes zullen daarna wel snel weer gaan groeien. Voordat het zover is zullen we vast door een hele stapel albums heen moeten. Dat is met die fantasyboeken ook altijd al zo. Dertig delen voordat we aan het slot toekomen. Dat belooft dus wat!

Muzikaal is er zoals waarschijnlijk verwacht weinig nieuws onder de zon. Na een symfonisch getint intro schiet het rappe en venijnige Seven Heroic Deeds uit de startblokken. Na een salvo van vingervlugge gitaar- en toetsenriedeltjes ben je al bij een heroïsch refrein aanbeland waar je met je vuist in de lucht bij kunt meegalmen. En dat gaat nog ruim een uur zo door. Kwalitatief is het allemaal top-notch. Werkelijk alles wordt weer uit de kast getrokken om een zo bombastisch mogelijk werkstuk te scheppen. Alex Staropoli hoeft wat dat betreft de artistieke inbreng van van Luca Turilli niet te missen. Je zou je wel af kunnen vragen wat dit allemaal nog toevoegt aan de lijvige discografie. Als je die honger uitschakelt, blijft er natuurlijk genoeg over om van te genieten.

Een ander minpuntje dat ik zou kunnen bedenken is de weinig charismatische zang van Giacomo Voli. Hij haalt de noten moeiteloos. Daar ligt het allemaal niet aan. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger Fabio Lione weet hij maar weinig karakter in zijn voordracht te leggen. Dat is toch een beetje jammer. Maar het zijn ook geen gemakkelijke schoenen om te vullen natuurlijk. Wie wel enorm veel karakter in zijn stem weet te leggen is wijlen Christopher Lee. Kennelijk had hij nog een narratief klaarliggen voor Rhapsody Of Fire voor postuum gebruik. We komen het tegen in de 10 minuten durende hekkensluiter Tales of a Hero's Fate.

Kortom wie hard gaat op vlotjes uitgevoerde powermetal boordevol symfonisch spektakel komt ruimschoots aan zijn trekken bij The Eighth Mountain. Van enige verrassing is hier echter nul komma nul sprake. Daartegenover staat dat van alle power metal dat er momenteel is, Rhapsody Of Fire er nog altijd met kop en schouders bovenuit steekt. The Eighth Mountain is een enorm episch ding. Zoals altijd minutieus uitgewerkt en tot in de puntjes verzorgd.

Alex Staropoli - Keyboards, Piano, Orchestrations, Vocals

Roberto De Micheli - Guitars

Alessandro Sala - Bass

Manuel Lotter - Drums

Giacomo Voli - Vocals