Loading...

Ribspreader - Reap Humanity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-01-2024

Tracklist

01. The Skeletal Towers
02. A Fleshless Gathering
03. Reap Humanity
04. Count Damnation
05. As the Ghouls are Summoned
06. Like Breeding Vermin
07. Further Into Decay
08. Human Fodder
09. Shrouded in Despair

Van alle Rogga Johansson bands en projecten is Ribspreader (samen met Paganizer) een van de langstlopende, en in muzikaal opzicht een van de extreemste denk ik. Sinds 2016 weet Johansson zich hierbij vergezeld van twee Amerikaanse muzikanten op gitaar en drums; zowaar een stabiele bezetting. Reap Humanity is het inmiddels tiende album.

Valt daar dan nog iets zinvols dan wel wetenswaardigs over te melden? Ik zeg het eerlijk: dat is best lastig. Zeker omdat we hier sinds The Van Murders (2011) de meeste albums de revue hebben laten passeren. Teruglezend kom ik tot de ontdekking dat heel veel van mijn schrijfsels over niet alleen Ribspreader, maar ook andere Johansson-bands en -projecten dezelfde inhoud bevatten.

De conclusie ligt dan voor de hand: dat geldt evengoed voor de muziek zelf, die van de herhalingen aan elkaar hangt. Over het algemeen betreft het een dik half uur hakken en vooral zagen (Zweeds zagen wel te verstaan) afgetopt met de verrukkelijk verrot klinkende strot van mister Johansson himself.

Voor een nummer als bijvoorbeeld A Fleshless Gathering loop ik nog wel warm. De vertragingen die worden ingezet voegen behalve wat variatie vooral zo veel onheilspellende atmosfeer op dat zo'n track wel een poosje blijft hangen. Juist wanneer op zo'n moment een extra melodieus gitaarlijntje wordt ingezet lopen de rillingen over de rug (dat einde ook!).

Maar voor de rest levert een nieuw Ribspreader-album nauwelijks onderscheidend materiaal op. Ik hoor het graag, en weet er ook wel dat ruime halve uur van te genieten. Maar weer een half uur verder ben ik het meeste ook al weer vergeten. Zeer onderhoudend, nauwelijks beklijvend derhalve.

Rogga Johansson - guitar, bass, vocals

Taylor Nordberg - guitar

Jeramie Kling - drums