Loading...

Ribspreader - The Van Murders - Part 2

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-07-2018

Tracklist

01. Departure L.A.
02. Flesh Desperados
03. Back on Frostbitten Shores
04. Equipped to Kill
05. Meat Bandit
06. The Cleaners Theme
07. The Cleaners Theme 2
08. Come Out and Play Dead
09. Travelling Band of the Dead

Rogga Johansson, het bezige bijtje van de Zweedse old school death-scene. Ik kan al niet meer bijhouden hoe vaak ik een release van deze man alleen al dit jaar besproken heb. Hier ga ik het hebben over een gouwe ouwe band van 'm: Ribspreader. Bijgestaan door het vertrouwde duo Helgetun (drums) en Lynghaug (gitaar) heeft het bezige bijtje een tweede deel van The Van Murders (deel 1 dateert van 2011) in elkaar gesleuteld.

In negen korte, compacte nummers - het album duurt bij elkaar nog geen half uur - krijgen we het vertrouwd ronkende oudschoolse Zweedse doodsmetaal voorgeschoteld. Het zwaardere werk wordt op passende momenten voorzien van een frisse dosis melodie (luister eens naar de pakkende gitaarlijnen van opener Departure L.A.) en een aanstekelijk potje groove; inderdaad, zoals we gewend zijn.

Het concept van de nieuweling sluit naadloos aan op de voorganger, dus krijgen we opnieuw de horrorverhalen van de hoofdpersonen The Cleaner en Mr. Filth (die gezamenlijk ook de albumcover sieren) in geuren en kleuren te horen. Omlijst door de zwaarste en meest brute death metal die we van Johansson de laatste jaren te horen krijgen levert dat een alleszins genietbaar hoorspel op. Het smerige, wat zeg ik, ronduit ranzige geluid is daarbij een aangename bonus.

De nummers rammelen in een lekker vlot tempo voorbij, waardoor het album al weer voorbij is voor je er erg in hebt. Toch is het door de intensiteit van de tracks lang genoeg, want het voortdurende gebeuk - functioneel onderbroken door lompe groove-stukken (Come Out and Play Dead) - zijn een aanslag op de ledematen en de nekspieren. Het is namelijk onmogelijk om hierbij stil te blijven zitten. Ik zeg: aanschaffen!

Rogga Johansson - Guitars, Bass, Vocals

Brynjar Helgetun - Drums

Kjetil Lynghaug - Guitars